петък, 31 декември 2021 г.

Обзор на изминалата 2021 година

 Тази година се очертаваше, като изключително слаба имайки предвид пандемията настъпила през миналата година, която от своя страна породи невиждан дефицит на чипове и полупроводници. Реално всички копчета, лампички, стрелки, електроника  и т.н. на всички модели в световен мащаб се произвеждат в Китай, чиито подизпълнители пък решиха да изнудват производителите и да вдигнат цените на своите продукти в пъти. Така някои производители бяха принудени да намалят производството или дори да го прекратят, а други предлагат на пазара версии с опростено оборудване. Много пазарни премиери също бяха отложени а в резултат на това цените на вторичния пазар се повишиха. Въпреки това през изминалата вече 2021-ва година не липсваха интересни промени и такива на хипер скъпи автомобили, за които ще се опитаме да обобщим хронологично в оставащите редове.

Началото на годината започна много вяло и през януари месец първият производител, който се осмели да представи изцяло нов модел бе Stellantis или по-точно новото поколение на Jeep Grand Cherokee, който бе представен в САЩ, първоначално в триредовата си версия наречена Grand Cherokee L


Февруари месец, бе по-продуктивен и видяхме множество интересни модели, сред които бяха: DS 4 и DS 4 Cross, великолепното Audi e-tron GT, новото поколение на бестселъра Mercedes C-classMitsubishi Outlander, което бе представено първоначално само във версия с ДВГ, поради проблеми с доставчиците, но сега вече има и PHЕV модификация, новото поколение на Honda Vezel / HR-V и не на последно място първият изцяло електрически корейски модел - Hyundai Ioniq 5. Месец след това се състоя премиерата и на технически идентичната Kia EV6, която мнозина я представят като по-добрият избор. Корейците продължиха да изненадват света със своята смелост и представиха отличаващият се MPV модел - Hyundai Staria, който значително вдигна летвата по отношение на дизайна. Революционен дизайн притежава и новото Peugeot 308, чиито най-скъпи версии вече могат спокойно да се наредят сред премиум моделите в Европа. Китайският Roewe Marvel R също ще се опита да направи това, поне в категорията на електрическите SUV модели в Европа с цена от 42 000 евро. Без да се опитват Volvo C40 Recharge и BMW i4, правят това с лекота в своите категории. Skoda Kushaq пък ще опита своя късмет на пазарите в Индия, където ще се и произвежда. 

През април месец, зад океана бяха представени новата интерпретация на GMC Hummer EV SUV, чиято популярност най-вероятно няма да голяма. Cadilac обаче от своя страна представи своят първи електрически модел под името Cadillac Liriq, чието производство за 2022 година е напълно разпродадено. Своята премиера направиха и електрическото семейство на Audi Q4 e-tron и Q4 e-tron Sportback, както и може би най-технологичният модел в момента - Mercedes - EQS (V297). Първият пикап на марката - Hyundai Santa Cruz ще се бори за място под слънцето на пазарите в САЩ, заедно с скучното 11-то поколение на Honda Civic. Не до там скучен е Citroen C5 X, който ще се опита отново да върне към марката по-изисканите клиенти. 

От пролетта, до края на лятото положението, бе относително спокойно и въпреки отсъствието на емблематични автосалони макар и онлайн, премиери не липсваха. Fiat представи нов SUV модел предназначен за пазарите в Южна Америка носещ името Pulse. Чехите представиха новото поколение на Skoda Fabia, а Toyota Land Cruiser 300 и Tundra, все още не могат да се справят с проблема свързан с чиповете, а техните клиенти ще трябва да чакат минимум две години за да получат своите модели. Подобен проблем имаше и Volkswagen T7 Multivan / Caravelle, чиито продажби започнаха преди месец. Новата Kia Sportage все още не е пристигнала в шоурумите на марката в Европа, какъвто е и случаят с Opel Astra L, от която се очаква много. Новото BMW 2-series Coupe, успя категорично да раздели феновете на марката в двата полюса със спорният си дизайн, които явно не е по вкусовете на традиционните клиенти на марката. На подобни чувства се радва и Genesis GV60, а на другият полюс е Nissan Z, който за разочарование на мнозина няма да се предлага в Европа. Със сигурност обаче Renault Megane E-Tech Electric и Dacia Jogger са със резервирани места на европейският пазар, както и Mercedes EQE (V295), за който те първа ще се говори много.

Друг емблематичен модел, за който можем само да изкажем адмирации към производителят, че не го екзекутира въпреки катастрофалните продажби, като дори го преобрази основно е Mercedes-AMG SL (R232)., който присъства в моделната гама на марката единствено за престиж. Престиж търси и Audi със своят Audi A8 L Horch, но за сега само на китайските пазари. Престиж е последната дума, която ви идва на ум, когато видите Toyota bZ4X, но за сметка на това моделът има всички качества за да размести силно електрическият сегмент. Новият Lexus LX 600 и Land Rover Range Rover, няма кой да ги притесни, тъй като същите имат утвърдена клиентела и няма шансове някой да промени това в скоро време. 

Подобен е случая и с Genesis G90 в Корея, чиито клиенти си подменят модела веднага след като новият бъде представен без значение, какво всъщност предлага. Просто това въпрос на статус, който трябва да се поддържа. Новото поколение на Ford Ranger обаче ще трябва да се бори за своите клиенти и то в световен мащаб, тъй като клиентите в този сегмент освен удобство търсят и надеждност. Новата Kia Niro, пък ще трябва да докаже, че успехите на предходният модел не са случайни. Lincoln ZephyrSubaru SolterraToyota Aygo X и Volkswagen ID.5, тепърва ще трябва да набират популярност сред своите клиенти.

В последния месец от годината станахме свидетели на появата на нови марки и сливания, за които те първа ще става ясно дали ще пожънат успех. Китайският гигант за производство на електроника Huawei, представи първият си автомобил под собствена марка наречен AITO M5Renault и Geely сключиха договор за общо сътрудничество, който може да доведе до бъдещи сътрудничества  с Volvo, Proton и Lotus, които са собственост на китайският концерн. 

Не можем да не споменем и пазара на суперскъпите и бутикови модели, който не го ловят каквито и да било кризи. Автомобили, чиито цени започват от 500 000 евро са ваксинирани от проблеми, поне що се отнася до такива свързани с тяхното производство, а и клиентите са някак си по-търпеливи. Модели като: Aston Martin ValhallaAsron Martin Valkyrie SpiderFerrari Daytona SP3Bugatti La Voiture NoireLamborghini Countach и най-скъпият нов автомобил в продажба - Rolls-Royce Boat Tail с цена от 25 млн. евро, явно няма от какво да се страхуват. 

Надяваме се 2022 година да донесе още повече нови и интересни модели, за които ще научите първи, ако следите редовно AutoblogBG. Весели празници и Честита Нова 2022 година!


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар