петък, 24 декември 2021 г.

Huawei представи първият си автомобил под името AITO M5

 Апетитите на китайския производител на електроника Huawei, да се насочи и към производството на автомобили не е от вчера. Китайската марка от години успешно си сътрудничи с най-големите китайски производители, като наскоро дори стана съосновател на нова марка наречена AVATR (Avatar), съвместно с Changan и CATL. Сега обаче производителят на електроника ни изненадва с първият си собствен модел наречен AITO M5, който е базиран на Seres SF5. Двете фирми са в общо сътрудничество от една година, а първият резултат от това е AITO M5 с дължина - 4.77 метра, ширина - 1.93 и височина - 1.62 метра, като предлага място за 5 човека. 

Моделът на Huawei разполага с изцяло нова конструкция, дизайн на екстериора и интериора, както и нова електроника създадена специално за този модел. За задвижване AITO M5, разчита на Plug-in хибридна технология с 1.5 литров, турбо мотор с мощност 125 к.с., който служи за дозареждане на тяговата батерия с капацитет от 40 кВтч. Налични са два електромотора позиционирани на предния и задния мост и задвижващи съответно четирите колела, чиято обща мощност възлиза на 428 и 496 к.с. в зависимост от модификацията. Според производителят ускорението до 100 км/ч. от място на най-мощната версия отнема - 4.4 секунди, а при наличието на напълно заредена батерия и резервоар на гориво моделът може да измине 1100 км., което означава разход от - 0.8л/100км.


Интериора е модерен и високотехнологичен, като главен акцент има медийната система Harmony OS и разполага с 15.6-инчов дисплей, чрез който се управляват повечето от функциите в автомобила. Пред водача място намира 10.4-инчов, цифров инструментален панел, а в базовото оборудване с авключени още, неща като: кожен салон, предни ел. седалки с обдухване и масажна функции, адаптивен круиз контрол, автономна система за управление от 2-ро ниво, панорамен покрив, камери с обзор 360 градуса и още мн. др. 


Първите бройки от AITO M5 ще бъдат доставени на своите клиенти през второто тримесечие на следващата година, а производството ще се осъществява в Чунцун, където се произвежда и модела на Seres. Обявените цени са между 39 и 50 000 долара, като за сега не се съобщава дали ще бъде налична и изцяло електрическа версия. До края на 2023 година обаче Huawei, трябва да представи изцяло електрически SUV модел, за който все още не се знае нищо. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар