вторник, 4 май 2021 г.

Четвъртото поколение на Skoda Fabia с цена под 14 000 евро

 Днес чехите представиха изцяло новото поколение на Skoda Fabia. Новият модел е базиран върху MQB A0 платформата на VAG, а дължината и ширината е нараснала съответно с  11 и 5см., спрямо предходния модел. Дизайна е модерен в новия стил на марката и е по-скоро еволюционен, от колкото революционен. Това обаче в никакъв случай не трябва да се смята за минус. Излъчването е елегантно. Линиите са омекотени, а самия факт, че челното въздушно съпротивление възлиза на Сх.0.28, говори за вниманието към модела от страна на производителят. С този коефициент на челно въздушно съпротивление, чешкият компактен хеч е лидер в класът си. 


Четвъртото поколение на Fabia ще разчита на модерните 3-цилиндрови, бензинови агрегати с работен обем от 1.0 литра и мощност от 64 и 79к.с. Неговата турбо версия ще се предлага във версия на мощност от 94 и 109к.с., а на върха в гамата ще се позиционира - 1.5 литровия, турбо мотор с мощност 147к.с. Предвидените трансмисии са: 5-степенната, механична, както и 6 или 7-степенните - DSG. Отсъствието на дизелов агрегат не ни учудва, но и нищо не се споменава за версия задвижвана с пропан бутан. Обещаният разход на гориво е в рамките между 5.1 и 5.9л/100км. в зависимост от версията. 


Интериора също прави добро впечатление. Имайки предвид, че междуосието е удължено с 9.8см., возещите се на втория ред седалки не трябва да се оплакват от липса на пространство за краката. Багажното пространство също е увеличено и сега то възлиза на 380 литра. За първи път за модела ще бъде наличен и цифров инструментален панел пред водача с размер от 10.2-инча с възможност за смяна на интерфейса. Мултимедийната система ще се предлага серийно с 6.8-инчов екран, а срещу доплащане клиентите ще могат да поръчат и най-скъпата версия с 9.2-инчов дисплей. Амбиентното осветление също ще е опция, но 5-те USB порта са налични още от базовото ниво на оборудване. Налични за модела са всички познати асистенти за подпомагане на шофирането, като дори ще може да се оборудва и с асистент за автономно паркиране. 


Продажбите на новата Skoda Fabia, стартират от това лято, като обещанието е базовият модел да стартира с цени под 14 000 евро. В по-късен етап ще бъде представена и комби версия, както и модификацията Monte Carlo. Накрая възниква въпроса дали този модел няма да обезмисли съществуването на VW Golf, поне на пазарите в развиващите се страни. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар