събота, 30 октомври 2021 г.

Audi A8 L Horch е пряк конкурент на Maybach S-class

 За възраждането на Horch се говори от около 10 години и едва тези дни стана ясно, че Audi ще направи тази крачка и ще се намеси сериозно в сегмента на ултралуксозните лимузини. Преди да се запознаем с представеното в Китай - Audi A8 L Horch, трябва да погледнем назад във времето за да разберем, какво свързва двете марки. 


През 1899 година, Аугуст Хорх основава марката A.Horch&Cie, като започва да ремонтира автомобили на BENZ. Фирмата набира популярност, тъй като самият Хорх, дълги години е работил във фабриката на BENZ и познава из основи нейните продукти. Няколко години след това, той успява да привлече инвеститори и започва производството на собствени автомобили с V8-цилиндрови мотори. През 1909 година, Хорх е принуден да напусне "Horch AG" и основава компанията "August Horch Automobilwerke Gmbh", но малко след това губи съдебна битка за правата на името. В резултат на това през 1910 година, Хорх представя новата си компания под името "Audi" и по този начин се превръща в създател на марката съществуваща и днес. Преди втората световна война Audi, DKW, Wanderer и Horch се сливат и създават концерна "Auto Union AG", чиято емблема са четирите преплетени пръстена олицетворяващи свързаността на четирите марки, която по-късно става запазен знак за моделите на Audi. След войната повечето от фабриките позиционирани в Цвикау, са сринати до основи, а останките от Auto Union, стават собственост на Mercedes. През 1958 година ръководството на ГДР, решава да се възползва от технологичната база или поне, това което е останало от нея в Цвикау и започва производството на масов народен автомобил познат на повечето от нас под името Trabant. След перестройката и обединението на Германия, Volkswagen, закупува от Mercedes правата върху марката Horch, но едва днес прави първите стъпки за нейното ново начало. Остава да разберем, дали това няма да се превърне във фиаско, както стана с Maybach на Mercedes. Така или иначе, Audi прави това много предпазливо, като представя удължена версия на удължената версия на флагмана - A8.


Представената в Китай, лимузина - Audi A8 L Horch Founders Edition, се характеризира с удължено с 13 см. междуосие и сега общата дължина достига 5.45 метра и се изправя директно срещу Mercedes Maybach S-class. Впечатление прави новият дизайн на предната част, който най-вероятно ще видим и при фейслифта на Audi A8, но характерната, хромирана радиаторна решетка ще остане запазена марка за луксозната версия, както и 20-цоловите джанти със специален дизайн. Удължените задни врати също остават запазен детайл на версията на Horch, заедно с хромираната емблема. 


Странно решение на марката е да предлага своя върхов модел само с 3.0 литровия, турбо бензинов, V6-цилиндров мотор с мощност 340 к.с., оборудван с лека хибридна система работеща под напрежение от 48V. Това е показателно към кого е насочена тази версия, а както знаем в Китай, моделите с големи агрегати не се радват на особенна популярност. Трансмисията е 8-степенна - автоматична, предаваща движението към четирите колела.


Интериора, няма смисъл да споменаваме, че е изключително разточителен и задоволява най-капризните прищявки на возещите се втория ред седалки, към когото е и насочена тази версия. Двете индивидуални кресла на втория ред са оборудвани със система за обдухване и масажна функция за гърба и краката, а кожата за тяхната изработка е с диамантено капитониране. Пътниците на втория ред седалки получават и собствена инфоразвлекателна система разположена на централния панел с дървен фурнир и охладени поставки за чаши. Водача и неговият спътник имат възможност да боряват с най-новата инфотайнмънт система, а пред водача място намира цифров инструментален панел с нова графика.

Продажбите на Audi A8 L Horch, започват от края на годината, като производството ще се осъществява в Германия. Освен в Китай, моделът ще се предлага и на други пазари, но не и в САЩ. Най-вероятно след като бъде опипана почвата, марката ще предложи подобна версия и при бъдещият SUV - Audi Q9, който се очаква да бъде представен до края на следващата година, като по този начин моделът на Audi ще се изправи директно срещу Mercedes-Maybach GLS 600


Няма коментари:

Публикуване на коментар