четвъртък, 15 април 2021 г.

Mercedes представи своя електрически флагман - EQS (V297)

 Днес се състоя премиерата на флагманският електрически модел на марката - Mercedes EQS. въпреки, че се смята за производствена версия на  концепцията Mercedes Vision EQS, Серийният модел няма много общи неща освен, че до някъде е спазена линията на купето, чиито коефициент на въздушно съпротивление от 0.20, няма аналог до момента в сериен модел. като цяло дизайна е толкова обран, че дължината от 5.26 метра дължина въобще не си личи и моделът изглежда значително по-компактен. 


Mercedes EQS е построен върху новата "Modular Electric Architecture" платформа на марката, която побира всички най-нови технологии на концерна включитерно и управляващте задни колела, които реално ще бъдат налични във всички версии, но тази функция ще се активира допълнително онлайн, след като доплатите за нея. Стандартно моделът се задвижва от електромотор разположен на задният мощност от 333к.с. и батерия с капацитет от 107кВтч. Според производителят автономията на тази версия ще достига до 770км., но в реалният свят на дали ще могат да бъдат изминати повече от 500км. С едно зареждане на батерията, която за 15 минути може да бъде дозаредена с енергия за пробег от още 300км., чрез бързозарядна станция, чиято бройка възлиза на 500 000 в 31 държави. Ускорението на тежащият 2468кг. модел до 100км/ч. от място възлиза на 6.2 секунди, а тези които искат повече динамика може да се обърнат към версията с два електромотора и четири задвижващи колела с мощност от 523к.с. При нея времето за ускорение от 0 до 100км€ч отнема 4.3 секунди, като и двете версии са ограничени електронно на максимална скорост от 210км/ч. До края на следващата година ще бъде достъпна и версия с по-малка - 90кВтч. батерия, както и AMG версия с мощност от 720к.с. Управляващте задни колела реално ще бъдат налични във всички версии, но тази функция ще се активира допълнително онлайн, след като доплатите за нея. 


Интериора е най-високотехнологичният, който може да бъде намерен в лек автомобил в наши дни. Срещу солидно заплащане, чиято стойност към момента не е известна марката предлага  56-инчовата MBUX Hyperscreen система, която вкарва пасажерите в ново измерение. Серийно обаче интериорът на Mercedes EQS е почти идентичен с този на Mercedes S-class с 12.3-инчов цифров инструментален панел пред водача и 12.8-инчов дисплей за инфотайнмънт системата. Няма смисъл да съобщаваме, че комфорта е на изключително ниво с четири електрически седалки с масажна и обдухваща функция и гласов контрол за управление на някои от функциите на автомобила, като промяната на цвета на амбиентното осветление, управлението на щората на панорамният покрив и задното стъкло и озвучителната система доставяна от Burmester. Срещу доплащане се предлага и автоматична шофьорска врата, която разпознава собственика и се отваря сама, когато той доближи автомобила. Специално внимание е отделено и на климатичната инсталация с високо ниво на филтрация на въздуха. Полуавтономната система за шофиране от 2-ро ниво с опция за самостоятелно паркиране ще се предлага серийно за модела. 


Производството на Mercedes EQS, стартира това лято, като първите бройки трябва да бъдат налични на пазара през ноември месец, като цените се очаква да стартират от около 110 000 евро. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар