вторник, 31 декември 2019 г.

Какво видяхме през 2019 година?

Ако направим равносметка за изминалата година, то стигаме до извода, че суперскъпите и спортни автомобили са отново на мода. В голяма част от интересните премиери през 2019 година именно, те бяха главните герои. Като започнем от екзотичните Brabham BT62Pininfarina BatistaPuritalia BerlinettaAspark OwlKoenigsegg JescoDe Tomaso P72 и стигнем до моделите на реномираните компании в лицето на: Bugatti CentodieciMcLaren ElvaMcLaren GTLotus EvijaLamborghini SianFerrari Roma и Ferrari SF90 Stradale
Това не означава обаче, че нямаше интересни премиери сред автомобилите предназначени за масова употреба. Оставаме с впечатлението, че тази година немските производители наблегнаха на модернизация и не показаха нещо кой знае какво, като изключим разбира се Bentley Flying SpurFord PumaKuga / Escape, новите BMW 1-ва серия и X6Mercedes GLA,GLBPorsche TaycanOpel Corsa и естествено Volkswagen ID.3 и Golf 8.  От друга страна Ford и Volkswagen, обявиха съвместно сътрудничество и размяна на технологии, което ще доведе до наличието на общи модели и понижаване на разходите за развойна дейност. Двете компании ще наблегнат и на технологиите за свързаност, автономно шофиране и електрификацията на своите модели с взаимна помощ.
Имайки предвид, че французите все пак не разполагат с толкова голям брой марки, то тази година, като че ли се събудиха и представиха интересни модели, които трябва да послужат за преломна стъпка в тяхното автомобилостроене. Не можем да се пренебрегне факта за сливането между FCA и PSA, което изстрелва алианса на трето място след VAG и Toyota в световен мащаб задминавайки Ford. Peugeot 2082008Renault CapturRenault Zoe иClio ще са най-продаваните френски модели през следващата година. 
Корейците и японците също присъстваха стабилно на сцената тази година, като представиха не по-малко интересни модели. Такива бяха: Осмото поколение на Hyundai SonataHyundai Venueновата Kia K5 / OptimaKia XCеed и Seltos. Японците заложиха на техния неподправен стил съчетан с модерни технологии, като едни от най-интересните премиери можем да кажем, че са: Honda EHonda JazzСедмото поколение на Subaru LegacyToyota YarisDaihatsu Rocky 2020 и Toyota Raize,Nissan JukeMazda MX-30 и CX-30.
Китай! Китайското автомобилостроене продължава със своя подем макар, че се наблюдава лек спад на продажбите, който все пак надхвърлят 20 милиона годишно. Местните производители се съсредоточават основно към пълната електрификация, но с помощта на лидерите от световното автомобилостроене представят и интересни конвенционални модели, за които можем малко да съжаляваме, че не са достъпни на световния пазар. Такива например са: Geely IconGeely XingueGreat Wall Haval F7xLynk&Co 05GAC Aion LXAion SByton M-Byte(който е с големи шансове за присъствие в Европа), Denza XChery Tiggo 7 и Dongfeng Venucia Star. Не можем и да не споменем и факта, че тази година китайците от Geely, придобиха 50%, от собствеността на Smart, като още от следващата година неговото производство ще бъде изнесено изцяло в китайската република и в Европа, тази марка няма повече да се предлага поне до 2025 година.
Като част от най-интересните премиери на останалите световни производители, може би на първо място трябва да се спомене великолепният Land Rover Defender 90/100 и противоречивият Corvette C8, чиито продажби започнаха с цена под неговата себестойност за да бъдат привлечени нови клиенти. Американското подразделение на Ford, пък заложи на име, което е добре познато и представи своя първи електрически модел - Ford Mustang Mach-E, който също е толкова противоречив именно заради своето име, което по никакъв начин не се свързва с концепцията на модела. Tesla, представи своя достъпен кросоувър Tesla Y, а Cadillac продължава да залага на седаните и представи цели два нови модела - Cadillac CT4 и CT5. Разбира се, популярните SUV медили не бяха пренебрегнати с модела Cadillac XT6
И на края, но не последно място трябва да споменем една от най-значимите премиери тази година, а именно тази на Четвъртото поколение на Skoda Octavia. Това е един прекрасен модел притежаващ всички качества да стане бестселър имайки предвид реномираното качество на марката, съвременните технологии и съчетанието на пригодност и надеждност. Реално това в момента може да се каже, че е най-практичният семеен автомобил, който ще бъде достъпен на пазара през следващата година. 
Автомобилният свят нямаше да бъде този, който го познаваме, ако през 1937 година, ако не се бе родил гениалният Ferdinand Piech. За съжаление през август месец роденият в Австрия, инженер напусна този свят. Поклон!






















Няма коментари:

Публикуване на коментар