сряда, 17 юли 2019 г.

Lotus Evija в тираж от 130 бройки

След Lotus Evora, който бе представен за първи път през 2008 година, това е първият изцло нов модел на английската компания, която в момента е собственост на Geely. Lotus Evija е електрически задвижван хиперкар, разработен съвместно с Williams и ще бъде произведен в 130 екземпляра, като цената на всеки един ще започва от около 2 млн. евро. Това са твърде много пари за модел на Lotus, но трябва да се има предвид, че марката не е правила никакви компромиси и не е жалила средства в неговата разработка. 
Дизайнът е подчинен изцяло на аеродинамиката и демонстрира новата дизайнерска линия на марката. Купето е изградено от въглеродни сплави, а монококовата конструкция тежи едва 129кг. С общо тегло от 1680кг., Lotus Evija има претенциите да бъде най-лекият електрически задвижван хиперкар. Окачването също е ювелирна изработка и разполага с по три адаптивни амортисьора на всяка ос. 
Като стана въпрос за задвижване, тук идва ред да научим, че моделът разполага с четири електромотора захранвани от литиево-йонна батерия осигуряваща автономия от 400км. Специално внимание се обръща на факта, че при зареждане чрез бързо зарядна станция зареждането до пълен капацитет на батерията отнема 18-20 минути. Общата мощност на електромоторите е 1973к.с., като производителят съобщава, че времето за ускорение до 100км/ч, от място е под 3 секунди, а от 0 до 300км/ч, са необходими едва 9 секунди. Оповестената максимална скорост е 320км/ч. 
Интериорът предлага футуристична обстановка с плаваща централна конзола и цифров инструментален панел пред водача. Волана с правоъгълен дизайн, но който са поместени всички селектори включително и тези за мигачите. Седалките са спортни изградени също от въглеродни сплави и покрити с Алкантара, а за безопастността се грижат триточкови колани, като срещу доплащане ще се предлагат и четириточкови. за видимостта зад автомобила се грежат три камери с висока резолюция, а вратите се отварят дистанционно и не разполагат с характерните дръжки. Специално разработените къси и дълги, лазерни светлини от Osram, осигуравят отлична видимост на водача. От фирмата гарантират, че няма да има два еднакви модела, като на клиентите ще бъде дадена богата възможност за персонализация. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар