понеделник, 31 декември 2018 г.

Премиерите през 2018 година

Ако изключим инвазията на моделите от VAG, спокойно можем да кажем, че тази година мина под знака на Mercedes, въпреки трусовете в компанията, които доведоха до оставката на Dieter Zetsche. Немската компания представи значително количество премиери, като най-значими бяха тези на: новия Mercedes G-classA-classSprinterAMG GT4, първият модел от новата линия за електрически автомобили - Mercedes EQCНовият Mercedes GLE и новото поколение на B-class
От друга страна и тази година VAG, бе доста активна и предложи редица интересни модели. такива например бяха: новото поколение на Audi A6Volkswagen Touareg, великолепното Audi Q8Второто поколение на Audi A1Q3Seat Tarraco, електрически задвижваният Audi E-Tron, чиито странични огледала са заменени от камери, Volkswagen T-Cross, новото поколение на култовото Porsche 911 и обречената на търговски успех Skoda Skala
Останалите немски компании също бяха активни. Баварците в началото на годината представиха новото  BMW X4, последвано от Четвъртото поколение на BMW X5BMW 8-series, роудстъра - Z4Новото BMW 3-series и безумното BMW. През април месец Ford, представи новото поколение на моделното семейство Focus, на което се възлагат големи надежди и не случайно ще присъстват редица модификации. Opel, благодарение на това, че вече е собственост на PSA, се отбеляза с новото поколение на Combo, който пък бе избран за товарен модел на годината. Неговите технологични събратя в лицето на Citroen Berlingo Multispace и Peugeot Rifter, също не отстъпват по качества, но по-ниската цена на немският модел наклони везните в своя полза. Новото Peugeot 508 ще се опита да се наложи в компактният - среден клас с атрактивен дизайн, като това в момента е единствения четириврат седан без рамки на вратите. На другата крайност пък е новият кросоувър DS3 Crossback, чиито дизайн на дали ще бъде приет радушно от всички, но пък за сметка на това ще се предлага и в изцяло електрическа версия. Изненадващо Карлос Гон, бе обвинен от японските власти за присвояване на средства в особено големи размери. Този скандал е най-значимият в след "Дизелгейт" и неминуемо ще доведе до непредвидими последствия за един от най-големите концерни в световен мащаб. Голям удар бе и кончината на Sergio Marchione, който остави след себе си огромна диря, а неговите успехи и практики ще бъдат изучавани от бъдещите поколения мениджъри. 
Освен редицата нови китайски марки, които вече са толкова много, тази година на световният небосклон се появиха виетнамската Vinfast, чиито модели ще имат много общо с предходните поколения на BMW X5 и 5-та серия, а техният първи модел пък е копие на Opel Karl. Автомобилът на Путин, също разполага със западна технология, но така или иначе Aurus, възнамерява да пусне на пазара и луксозен SUV. 
Японците поначало не са толкова активни на европейският пазар, но пък за сметка на това техните представители се радват на радушен прием и имат своите почитатели. През март месец Toyota, върна в Европа, култовото име Corolla за своя компактен модел, който ще се предлага във версии хеч, седан и комби. За съжаление дизайнът на добре продаваният Toyota RAV4, бе основно променен и на дали новото поколение ще продължи да се радва на пазарен успех на старият континент. Suzuki Jimny, обаче ще се опита да привлече клиенти със своя ретро насочен дизайн. Моделът приема доста упреци за това, че е умалено копие на Mercedes G-class, но както знаем лоша реклама няма. Новата Mazda 3, разполага със своя идентичност, но високата цена и тесният избор на агрегати може да изиграят своята роля за слабото търсене на модела. 
Високата цена на Jaguar I-Pace, също е слабото място на иначе добрият модел, чиято електрическа технология се смята за най-добрата в момента на пазара. Не цената обаче ще бъде пречка за  Rolls Royce Cullinan. Разочароващият дизайн на разточителният SUV, доведе до смяна на дизайнера в английската компания и най-вероятно не е далеч времето, когато ще се появи фейслифта на модела с изцяло нова визия. Новото моделно семейство на Volvo S60, няма този проблем и ще се бори за своето място под слънцето със своето серийно въздушно окачване. 
Наред с множеството премиери тази година не трябва да бъдат подминавани и тези на: Hyundai PalisadeHyundai Santa Fe, който е първият автомобил с достъп и старт, чрез пръстов отпечатък, новата Kia Soul , Kia CeedLexus ES и китайските Geely Bin Yue и Borui GE, които разполагат с технологии на Volvo. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар