петък, 7 юни 2024 г.

Обновените Rivian R1T и R1S с увеличена мощност и автономия

 

За разлика от Fisker, другият американски стартъп за електрически автомобили в лицето на Rivian се представя значително по-добре и дари представя обновени версии на двата модела които предлага в момента на пазара от 2018 година, а именно Rivian R1T и R1S. Видно е, че след вложените средства в новите Rivian R2 и R3, марката не е вложила значителни средства в обновяването на визията на двата модела, но е направила значителни подобрения относно задвижването, което би трябвало да привлече още клиенти към себе си макар и търсеното на EV да се свива значително в сравнение с предходните години. 

Обновените Rivian R1T и R1S се различават външно единствено по леко модифицираните светлини, леко променената предна броня и новите джанти което е свело до намаляване на челното въздушно съпротивление с 1%. В интериора съществени разлики не се забелязват, но марката е инвестирала значителни средства в подобряването на електронните системи за подпомагане на шофирането включително и новата система за автономно шофиране с изкуствен интелект, който ще може да поддържа 3-то ниво на автономност. Изкуственият интелект от своя страна е позволил намаляването броя на компютрите в автомобила който от 17 е редуциран на 7, което пък от своя страна е допринесло и за икономия на 2.6 км. кабели. Новият автопилот е оборудван с 11 камери и 5 радара, които се управляват от изкуствен интелект. Инфо-развлекателната системата също е модернизирана и вече на нея могат да бъдат инсталирани 3000 приложения. 

Механиката също не е пренебрегната. Всички моторни модули са нови и с увеличена мощност. Базовата версия с два електромотора вече е с мощност от 674 к.с., а мощността на версията с три електромотора възлиза на 874 к.с. На върха в гамата отново е позиционирана модификацията с четири електромотора, чиято обща мощност сега е 1032 к.с. Според информацията ускорението на тази модификация до 100 км/ч. отнема 2.5-2.6 секунди. Тяговата литиево-желязна-фосфатна батерия за базовият модел също е нова и е оборудвана с термопомпа. Нейният капацитет е намален на 92.5 кВтч, а автономията която предлага е 436 км. Батериите Large и Max с капацитет от 130 и 180 кВтч. са без промяна и предлагат автономия до 676 км. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар