понеделник, 8 януари 2024 г.

Volkswagen е първият европейски производител който ще предлага серийно изкуствен интелект на борда в своите модели

 В края на месеца трябва да бъде представена обновената версия на Volkswagen Golf 8, но тази седмица в Лас Вегас, немският производител заедно с обновеният интериор ще представи официално и своят нов дигитален помощник на водача, който разполага с изкуствен интелект. Той се нарича Cerens Chat Pro и ще бъде наличен серийно в ID.3ID.4ID.5ID.7Passat B9 и Tiguan. В по-късен етап неминуемо тази технология ще бъде налична и за останалите модели от VAG. 

Марката съобщава, че ще бъде първият европейски производител който предлага серийно изкуствен интелект на бърда в своите модели. Той от своя страна ще издигне на ново ниво гласовият асистент в моделите на марката, позволявайки му да контролира работата на медийната система, климатичната инсталация и същевременно да отговаря на въпроси с общи познания. Водачът ще активира наличният на борда ChatGPT с фразата "Hello IDA" или чрез натискането на бутон позициониран на волана. Производителят гарантира, че системата гарантира защита на данните и изтрива автоматично всички въпроси и команди които системата получава от водача и пасажерите. 

От разпространените снимки на обновеният интериор в Golf 8 става ясно, че същият получава новия 12.9-инчов, плаващ дисплей за инфотейнмънт системата, като за сега не става ясно дали по-големия 15-инчов екран ще бъде достъпен за компактният хеч. При всички положения обаче ще трябва да очакваме съществено покачване на ценовата листа на обновеният Golf с поне 1700 евро спрямо тази на настоящият модел. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар