вторник, 9 януари 2024 г.

Електрическият седан на SONY и Honda все по-близо да серийно производство

 Точно една година след като Sony и Honda представиха прототип на първият си модел на новосъздадената от общото сътрудничество марка, сега компаниите представят предпроизводствена версия на Afeela, която според създателите 99%, от нейният дизайн ще бъде пренесен в производствената версия. Към момента електрическият модел все още няма име и е наречен просто Afeela Sedan, но за сметка на това притежава значителни промени в дизайна и конструкцията на купето. Разликите са видими от пръв поглед, като веднага се открояват новите LED фарове и променената броня. Продължавайки към задната част вече виждаме наличието на конвенционални странични огледала, променени прагове и по-дебели странични колони. Дизайна на задната броня също е нов, както и на задните LED светлини, а в капака на багажника е интегриран активен спойлер. 

За първи път са оповестени официално и техническите характеристики на електрическият седан, който ще се задвижва от два електромотора, всеки с мощност от 245 к.с. Те от своя страна са захранвани от литиево-йонна тягова батерия с капацитет от 91 кВтч. Автономията и динамичните характеристики все още остават в тайна, както и това дали ще има и версия само с един електромотор. 

Интериора не се различава видимо от този на концепцията представена преди една година и въпреки, че вече са налични конвенционални огледала, на потапящият се цифров клъстер пред водача  разпростиращ се от край до край на таблото, продължават да намират място и дисплеи които ще показват образ от вградените в страничните огледала HD камери. Това, както и автономната система за шофиране от 3-то ниво обаче ще бъде достъпно срещу доплащане. Воланът също е претърпял леки корекции въпреки, че запазва нестандартната си форма, а в центъра на таблото наблюдаваме наличие от група сензорни бутони за управление на климатичната инсталация. Специално внимание се отделя на системата разработена заедно с Epic Games, която използва данните от сензорите и камерите на лидар технологията на автономната система за шофиране и създават в реално време 3D графика на пътя, като по този начин водачът може да види препятствия на екрана пред себе си, които не могат да бъдат забелязани с просто око. Няма смисъл да се съобщава, че озвучителната система е разработена от SONY, а самата тя разполага с множество безжични високоговорители с блутут технология, включително и в горната част на облегалките на седалките максимално близо до ушите на пасажерите. 

Според информацията, производственият модел на Afeela Sedan EV ще бъде представена следващата година, а първите бройки трябва да пристигнат до своите собственици в Япония, малко след това. В САЩ и Европа, моделът ще бъде наличен не по-рано от началото на 2026 година, като цени все още не се уточняват. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар