петък, 6 януари 2023 г.

Ram 1500 Revolution BEV Concept визуализира наследника на товарния модел

През последните години RAM 1500 е в тройката на най-продаваните пикапи в САЩ, което е отличен резултат имайки предвид, че годишните продажби на модела са между 400 и 600 000. Въпреки това той е далеч от лидера по продажби Ford F-series, който миналата година е продал 227 000 бройки повече от RAM. Това е достатъчен повод марката да преосмисли философията на наследника за своят товарен модел и сега ни представя концепцията Ram 1500 Revolution BEV, която ни показва какво да очакваме от него през 2024 година. 

От самото име на концепцията става ясно, че става въпрос за революция. Това се отнася и за дизайна на модела, който поема по един съвсем различен път. Не е ясно до каква степен от това, което виждаме днес ще остане в серийният модел, но със сигурност срещуположно отварящите се врати и липсата на В-конзолата, няма да намерят своето място в производствената версия. Спортната и обтекаема линия, най-вероятно ще намерят своето място в серийният модел, но ще бъдат смекчени в предвид по-лесното и евтино серийно производство. Чупката на С-колоната, също ще бъде един от отличителните детайли на серийната версия, както и характерният светлинен подпис на предните и най-вероятно задните LED светлини. 

Интериора на концепцията също предлага някои интересни решение и прави впечатление, че е близък до този на сериен модел. Електрическата платформа върху която е построен моделът е позволила кабината да бъде изместена по-напред, което от своя страна е отворило пространство за наличието на трети ред седалки, което е без аналог в сегмента. На централната конзола са позиционирани два 14.2 инчови дисплея, като долният е сваляем и може да бъде използван като таблет. В същото време двата дисплея могат да комбинират картината и по този начин съставят огромен екран, на който можете да гледате избрани клипове. Наличен разбира се е и хедъп дисплей с добавена реалност и гласов асистент, чрез който се управляват отделни функции на автомобила, както отварянето и затварянето на прозорците. Налична е и функция която позволява на автомобила да следва своят собственик, когато той върви пред него, функция която би могла да бъде полезна по време на подбора на артикули в огромните халета на строителните магазини в Северна Америка. На борда място намира и автономна система за шофиране от 3-то ниво. Дизайнерите са намерили и интересно решение за увеличаване на пространството на товарният отсек, който има функцията да се рязтяага по подобие на чекмедже и да осигурява допълнителни 60 см. към дължината на легена. 

Относно задвижването на Ram 1500 Revolution BEV Concept, производителят не дава много информация. Ясно е, че моделът се уповава на STLA платформата на концерна Stellantis, която позволява наличието на един или два електромотора задвижващи съответно предните и задните колела. 800-волтовата архитектура позволява зареждане на батерията до 350 kW, което за 10 минути може да добави енергия достатъчна да бъдат изминати до 160 км. По отношение на самата батерията не се споменава нищо но знаем, че в зависимост от нейната мощност автономията на книга може да достигне до 800 км. Предвижда се обаче и версия с бензинов мотор, който ще служи за дозареждане на батерията, като по този начин ще могат да бъдат изминати близо над 1000 км. с едно зареждане на батерията и резервоара за гориво. 

За повече подробности ще трябва да почакаме до следващата година, когато ще бъде представен наследника на Ram 1500, който ще трябва да се изправи директно срещу Rivian R1T и 
Ford F-150 Lighting, от коrто през изминалата година бяха продадени съответно 20 332 и 15 617 бройки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар