неделя, 18 август 2024 г.

Lamborghini Temerario: Хибридна ярост на пътя

 

Наследникът на Lamborghini Huracan, носи името Temerario и не само звучи като предизвикателство, а като удар в лицето на всички останали суперколи. От пръв поглед става ясно, че Temerario не е за слаби сърца. Агресивните линии, острите ъгли, огромните въздухозаборници – всичко крещи за скорост и мощ. Това е като мускулест борец, готов да се хвърли в битка. Предницата, с тези фарове, които те гледат като хищни очи, те кара да се почувстваш малък и незначителен. Задницата, с този огромен дифузьор и четири ауспуха, е като заплаха: „Не се приближавай, ако не искаш да изгориш“. 

Lamborghini Temerrario е построен върху нова платформа и въпреки загубата на два от цилиндрите, новият модел се издига една стълба по-нагоре в йерархията на суперспортните модели. Наследникът на Huracan се задвижва от изяло нов - 4.0 литров, би-турбо, V8-цилиндров мотор със сух картер, който се разхвърля до 10 000 об/мин. Максималната скорост на агрегата е 800 к.с. Хибридна система е с три електромотора с мощност 150 к.с., като два от тях са  позиционирани на предния мост, а третият е инсталиран между двигателят и новата 8-степенна, двудискова трансмисия, който играе ролята и на стартер-генератор. Работната мощност на системата подавана към четирите колела възлиза на 920 к.с., а в централният тунел на купето е интегрирана батерия с капацитет 3.8 кВтч., благодарение на която Temerario може да се движи в изцяло електрически режим посредством предните колела. 

Тази хибридна система не е просто добавка, а основата, върху която е изградена цялата концепция на автомобила. Електрическите мотори осигуряват незабавно ускорение и невероятен въртящ момент още от най-ниските обороти. Това означава, че Temerario не само е по-бърза, но и по-реактивна от всеки друг модел на марката досега. Въпреки добавените 273 килограма спрямо теглото на своят предшественик, данните сочат, че динамичните характеристики са подобрени, но не се споменава нищо за поведението на писта. Ускорението от до 100 км/ч. от място отнема едва 2.7 секунди, а максималната скорост вече достига 343 км/ч. Добавената маса добавя едва 10 см. към спирачният път от 100 км/ч. до 0, който сега възлиза на точно 32 метра, което означава, че инженерите са отделили огромно внимание на спирачната система, която трябва да се бори с допълнителните килограми и дава отговор за наличието на серийните карбоново-керамични спирачки. 

Lamborghini Temerario не е за всеки. Това е кола за истинските мъже, за тези, които обичат да живеят на ръба. Това е кола, която те кара да се чувстваш жив. Влизайки в интериора, усещането е още по-силно. Всичко е насочено към водача – воланът е дебел и удобен, педалите са на точното място, а седалките те притискат като в прегръдка. Материалите са от най-високо качество – кожа, алкантара, карбон. Всичко е сглобено с прецизност, която граничи с маниакалност. Цифровият инструментален панел с размер от 12.3-инчо те посреща с ясна и точна информация за всичко, което се случва с колата. Мултимедийната система е интуитивна и лесна за управление и разполага с вертикално позициониран 9.1-инчов тъчскрийн дисплей. 

Продажбите на Lamborghini Temerario ще започнат следващата година, тъй като производството на Huracan все още не е приключило. Очакваната цена на новият модел е малко под 300 000 евро, като с тези пари собствениците ще получат не само поредният суперкар, а преживяване което ще остане за цял живот. Най-вероятно обаче, още следващата година ще съжаляват за това, тъй като марката ще представи и откритата версия на модела. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар