петък, 23 февруари 2024 г.

Ценовата война в Китай снижава цените на обновения BYD Dolphin до впечатляващите 13 800$

 В Китай ценовата война между електрическите и конвенционално задвижваните автомобили се разразява с пълна сила, която доведе до наличието на EV автомобили на пазара с цени по-ниски дори и от тези на своите аналози с ДВГ. Това е реалната ситуация, която трябваше да бъде факт още при лансирането на моделите с нулеви емисии, но първоначалният интерес към тях накара производителите да повярват в лесни печалби. Трябва да се подчертае, че този ход не е насочен срещу чуждите производители, тъй като на китайският пазар все още доминират хибридните и бензиновите модели местно производство. 

Сега в Китай ситуацията е на път да се нормализира, което неминуемо ще има огромни последствия за глобалната мобилност, а последният пример за това е обновеният BYD Dolphin, който ще бъде наличен на пазара от следващият месец с цени от 13 865 долара, което е с близо 30%, по-ниска стойност от това което искаше марката за настоящата версия. Според изпълнителният директор на BYD, този ход ще ускори електрификацията и ще пренареди картите, като очаква още до края на тази година пазарният дял на EV моделите в Китай да достигне 50%. Сега той трудно надхвърля 30% и то в отделни месеци.  

Обновената версия на BYD Dolphin е с непроменен екстериор и интериор, но оборудването и механиката са претърпели някои известни промени. Бъдещите собственици на китайският електрически хеч модел вече ще се възползват от вентилирани предни седалки, подложка за безжично зареждане на телефони, добавени USB-C портове и въртящ се 12.8-инчов, свободно стоящ дисплей за инфо-развлекателната система. На борда ще присъства и система за автоматично плащане на пътни такси без автомобилът да се налага да спира. 

По отношение на механиката, новият BYD Dolphin също има с какво да се похвали. Задното окачване вече е независимо и допринася за значително по-добър комфорт на возене и подобрена стабилност. За задвижване са налични електромоторите с мощност от 95, 130 и 176 к.с., които ще се захранват от тягови батерии с капацитет от 32 или 45 кВтч., достатъчни на изминаването до 420 км. с едно зареждане. До края на годината марката ще предложи и версия с 60 кВтч., батерия чиято автономия ще надвишава 500 км. измерени според китайският цикъл. За сега не се съобщава дали марката ще предприеме подобен ход и за европейската версия на BYD Dolphin, който се предлага с цена от 30 000 евро. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар