понеделник, 24 юли 2023 г.

Exeed Sterra ES / Exlantix E03 е първият изцяло електрически спортбек на марката с цена от 30 000 $

Премиум бранда на Chery, представя своят първи електрически спортбек наречен Exeed Sterra ES. Той ще бъде последван от SUV модел, като и двата ще споделят новата платформа на марката E0X, предназначена за изцяло електрически модели. Моделът се характеризира със спортен дизайн с прибиращи се дръжки на вратите и автоматичен спойлер в задната част. Като цяло моделът разполага с активна аеродинамика, като в предната част всички отвори за отвеждане на въздушните потоци се контролират от електрически клапи, която спомага за по-добрата обтекаемост.  Размерите на Sterra EX са както следва: дължина - 4.94, ширина - 1.98 и височина - 1.48 метра. Междуосието е точно 3 метра, а интериора предлага място за 4 или 5 човека в зависимост от версията. 

Exeed Sterra ES ще бъде наличен във версии с един или два електромотора. Модификацията с един електромотор използва 400-волтова архитектура и ще се предлага във версии на мощност от 252 и 312 к.с. Моделът със задвижване на четирите колела и два електромотора разполага с 436 к.с. и 800-волтова архитектура, благодарение на която собствениците ще могат да заредят енергия достатъчна да бъдат изминати 150 км. само за 5 минути. За модела са предвидени четири батерии с капацитет от 60.5, 66.4, 79.9 и 97.7кВтч., които осигуряват автономия между 570 и 905 км.  

За задвижване Exeed Sterra EX ще разчита на един или два електромотора задвижващи съответно задните или четирите колела. Тяхната мощност все още не се споменава, но става ясно, че платформата предлага 800 волтова архитектура с бързо зареждане на батерията доставяна от CATL. Според производителят автономията в най-добрият случай на хартия ще бъде до 700 км., а само за 5 минути, собствениците ще могат да заредят батерията с енергия достатъчна да бъдат изминати 150 км. 

Интериорът предлага модерният минималистичен дизайн с широкоекранен дисплей пред водача за цифровият инструментален панел, сериен HUD дисплей с добавена реалност и свободно стоящ 15.6-инчов дисплей за инфотайнмънт системата с гласов контрол и изкуствен интелект. Електрониката се управлява от най-новият процесор на Qualcomm, а операционната система на борда е разработена от Huawei. На борда освен множеството активни асистенти за подпомагане на шофирането, място ще намира и автономна система за шофиране от 3-то ниво с лидар технология.

Продажбите на Sterra EX в Китай ще стартират от края на тази година с цени между 27 800 и 41 600 долара и ще се изправи директно срещу електрическата версия на BYD HanLeap C01 и Hozon Neta S. На някои пазари електрическият спортбек ще се предлага и под името Exlantix E03.


Няма коментари:

Публикуване на коментар