неделя, 12 юни 2022 г.

Lightyear Zero е първият соларен модел за ежедневна употреба

 Холандският стартъп за електрически превозни средства разкри производствената версия на своя соларен автомобил наречен Lightyear 0. Той е представен като първият в света автомобил задвижван от слънчева енергия, който е пригоден за ежедневна употреба. Дизайна на Lightyear 0 е силно подчинен на аеродинамиката и това няма как да бъде по друг начин. Собствениците дори могат да поръчат безплатно и аеро капак за задните колела, като по този начин ще достигнат до коефициент на челно въздушно съпротивление от Сх - 0.19 и евентуално по-добра автономия в режим на извън градско шофиране. Купето е изработено от отпадъчни въглеродни продукти, като 5 кв. метра от неговата площ са заето от извити соларни панели. 
За задвижване, соларният автомобил разчита на четири високо ефективни електромотора разположени в главините на четирите колела, като общата мощност за сега не се споменава. Батерията, която има възможност да се зарежда и от електрическата мрежа е с капацитет от 60 кВтч., която би трябвало да осигурява автономия до 625 км. Благодарение на двойно извитите соларни панели обхватът се увеличава с 70 км. Това разбира се е с уговорката, че скоростта по време на движение не надвишава 110 км/ч. Производителят е изчислил, че годишно могат да бъдат изминати до 11 000 км. благодарение и само на енергията събрана от слъчевите лъчи. Обявената максимална скорост на модела е 160 км/ч., а ускорението от 0 до 100 км/ч. става за 10 секунди. Общото тегло на Lyghtyear Zero е обявено от 1575 кг., което е значително по-малко от добре оборудван  Volkswagen ID.3. Според информацията за една нощ зареждане от домашна електропреносна мрежа, след това ще можете да изминете до 300 км. Чрез бързозарядна станция обаче, за един час ще може да бъде заредено електричество достатъчно за преход от 520 км. 

С дължина от 5.1 метра, соларният модел предлага място за 5 човека, а багажното пространство възлиза на 640 литра. Интериора е модерен с цифров инструментален панел пред водача и подобоващ, 10.1-инчов екран за мултимедийната система. Два по-малки дисплея са разположени в двата края на таблото и дават образ от страничните камери заместващи огледалата. Повечето панели в интериора са изработени от рециклирани пластмасови бутилки и дървесина от преструктурирана ратанова палма, а седалките са изработени от екологичен велур, ратан и микрофибър. 

Продажбите на Lightyear Zero, започват от тази есен. Производителят ще иска 250 000 евро за него, като производството ще бъде ограничено в тираж от 946 бройки. През 2025 година обаче, холандската компания възнамерява да представи модел с цена от 30 000 евро, който ще бъде серийно произвеждан в същият завод позициониран в Нидерландия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар