вторник, 23 април 2024 г.

Новият Opel Grandland е повратен модел за марката

 

След премиерата на Opel Frontera, сега марката изненадващо представя и новото поколение на Opel Grandland, което трябва да бъде налично на пазара още от тази есен. Моделът следва новата стилистика на марката, но поема по-свой път, като израства във всички посоки и предлага значително по-голяма вътрешно пространство от своят предшественик. Дължината достига 4.65 метра, а ширината и височината съответно 1.90 и 1.66 метра. Въпреки, че моделът е разработен и проектиран в Германия,  реално той е основан на Новото Peugеot 5008, но със силно променен дизайн. Новият Grandland разполага с новото светещо лого на марката и характерната предна част в стил Vizor с опционалните интелигентни матрични предни светлини. 

Факта, че Grandland е тясно свързан с Peugeot 5008 не е изненада, че за задвижване базовата версия ще разчита на 1.2 литровия, турбо бензинов, 3-цилиндров мотор с мощност 136 к.с., оборудван с 48-волтова лека хибридна система. По-късно ще бъде представена и Plug-in хибридна версия със същият бензинов мотор, която ще може да изминава до 85 км. в изцяло електрически режим. Тъй като марката възнамерява от 2028 година да стане изцяло електрически бранд, големите надежди са насочени към изцяло електрическите модификации, които ще се предлагат във версии на мощност от 214 и 228 к.с. и задвижване само на предните колела. Налична ще бъде и двумоторна версия с мощност 328 к.с. Наличните тягови батерии са с капацитет от 73 и 98 кВтч., а благодарение на 400-волтовата архитектура тяхното зареждане до 80% ще отнема до 26 минути, като това се случва чрез бързозарядна станция. Производителят споменава автономия между 500 и 700 км., която обаче може да бъде постигната само в лабораторни условия. 

Интериорът също е изграден в стила на останалите модели на марката, но трябва да признаем, че това е опелът с най-добрия и технологичен интериор до момента. Пред водача място намира стилен цифров инструментален панел за най-важната информация, придружен от HUD дисплей. Инфоразвлекателната система разполага с 16-инчов тъчскрийн дисплей, от който се управляват и функциите на климатичната инсталация въпреки, че под него все още място намира група от физически бутони за някои от функциите. Все още не е потвърдено дали новият Opel Grandland ще бъде наличен и във версия с три реда седалки, но изрично се споменават новите предни, EGR ергономични седалки с пневматични зони и подобрена странична опора, които освен това са снабдени с масажна и вентилираща функция. Разбира се, те ще бъдат налични само за върховите версии на оборудване и то срещу доплащане. Като семейно ориентиран модел, вътрешното пространство е предостатъчно и гъвкаво и предлага множество отделение за вещи с общ обем от 35 литра. Разбира се не са забравени и системите подпомагащи шофирането, като пълният им комплект осигурява възможност за автономно шофиране от  ниво 2+ с възможност за самостоятелна смяна на лентата за движение. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар