четвъртък, 16 юли 2020 г.

Nissan Ariya е важен за бъдещето на японската марка

Въпреки трудностите, които марката изпитва в момента Nissan, съумява да представи своя най-важен модел, който ще бъде основа за много от бъдещите модели на марката. Производствената версия на концепцията Nissan Ariya е факт и ще бъде налична в продажба от средата на следващата година, като цените ще започват от около 41 000 евро. Ясно е, че моделът ще се изправи пряко срещу задаващият се Volkswagen ID.4 и компания, но ще предлага повече стил и технологии. Това е и първият модел на компанията построен върху новата платформа на алианса за електрическите модели, която най-вероятно ще видим и в моделите на Renault и Infiniti. 
Дизайна на Nissan Ariya е пренесен почти без промяна от концептуалният модел и представя бъдещият дизайнерски език на моделите на марката, като тук премиера прави и новото лого на марката. Интериора също е познат от концепцията, като впечатление правят двата съединени 12.3-инчови екрани пред водача за инструменталния панел и инфотайнмънт системата, както и липсата на каквито и да е физически бутони по таблото. Контрола на климатичната инсталация се осъществява чрез сензори вградени в дървената облицовка, които са почти невидими, докато автомобилът не се стартира. Подобни сензори намират място и на централната конзола между предните седалки, за контрол на някои от функциите за задвижване. На борда място намира и новата полуавтономна система за шофиране Propilot 2.0, снабдена със седем камери и 12 ултразвукови сонара следящи реалната обстановка пред и около автомобила по времена движение, като позволява на водача да свали за определено време ръцете от волана по време на движение. с помощта на тази система автомобилът ще може и да пъркира абсолутно сам.
За задвижване Nissan Ariya, разчита на електромотор позициониран в задната част на модела и задвижващ задните колела. Неговата мощност е 215к.с. и ще черпи енергия от батерия с капаците 65кВтч.,достатъчна да осигури автономия от 450 км. Според информацията ускорението от 0 до 100км/ч. става за 7.5 секунди, а максималната скорост е ограничена на 160км/ч. За тези, които търсят повече динамика и по-голяма автономия ще бъде налична версията с два електромотора и задвижване на четирите колела. Общата мощност на модела ще възлиза на 389к.с., а по-голямата батерия от 90кВтч., осигурява автономия от 580 км. Ускорението тук до 100км/ч. от място става за 5.1 секунди, а максималната скорост възлиза на 200км/ч. По-голямата батерия ще се предлага и за версията със задвижване само на задните колела, като при нея автономията ще достига 610км. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар