четвъртък, 4 юли 2024 г.

BYD Song L DM-i - хибридът, който ще ви изненада!



BYD напоследък представи повече нови модели автомобили, от колкото торти веригата на сладкарница "Неделя". Последният модел който китайците ще представят на пазара през лятото е хибридният SUV наречен Song L DM-i. Този SUV е като слон в стаята - голям, внушителен, и не може да не го забележите въпреки невзрачният си дизайн. Song L DM-i не е просто поредният модел на марката, а е достъпен хибрид пълен с изненади. 

Представите си, че карате кола която е едновременно екологична и мощна. С електрически пробег от 112 километра, можете да се движите из града без капчица бензин. А когато ви е нужна повече мощност, 1.5-литровият двигател и електромотора с мощност от 218 к.с. ще ви измъкнат от всякаква ситуация. Хибридната система е от 5-то поколение и е идентична с тази на представеният преди няколко месеца седан BYD Qin L, чиято платформа използва. Бензиновият атмосферен мотор с мощност 101 к.с., работи основно като генератор на тяговата батерия която тук ще бъде налична с капацитет от 18.3 или 26.7 кВтч. Както разбрахме в изцяло електрически режим моделът ще може да изминава до 112 км., но със зареден до горе резервоар и пълна батерия автономията според производителят е около 2000 км., а посоченият среден разход на гориво от 2.9л/100км., няма да остави никой равнодушен.

С дължина от 4.78 метра и междуосие - 2.78 метра, хибридният китайски SUV предлага място за 5 човека. Все още марката не е разпространила официални снимки на интериора, но се съобщава, че същият ще бъде близък до този на седан версията. Това означава, че въпреки стартовата си цена от 20 600 долара, BYD Song L DM-i ще бъде луксозен оазис, пълен с удобства и ще предлага просторен интериор, опционален панорамен покрив, 15.6-инчов сензорен екран и всичко, което бихте искали от един съвременен SUV. 

Изрично трябва да споменем, че новият модел няма нищо общо с изцяло електрическият BYD Song L и  най-вероятно ще замени BYD Song Plus въпреки, че в следващите няколко години и двете хибридни SUV-та ще се предлагат успоредно на пазара. Повече снимки ще бъдат добавени в последствие. 

сряда, 3 юли 2024 г.

Land Rover Defender OCTA: Когато луксът се срещне с дивата природа

 

Последното предложение на английската компания - Land Rover Defender OCTA е уникален SUV, който съчетава мощност, лукс и офроуд възможности. Той е идеален за тези, които търсят ексклузивно преживяване и не се страхуват да излязат от утъпканите пътеки. Представете си Land Rover Defender 100, облечен в кожено яке от Gucci, с перфектно оформен кок и толкова много конски сили, че може да изпревари и гепард. Версията OCTA запазва емблематичната форма на модела, но я съчетава с модерни щрихи, сякаш е минал през тунинг ателие от Милано. Той е по-висок, по-широк и по-агресивен от стандартния Defender, сякаш е готов да се сбие с всеки SUV, който се изпречи на пътя му.

Интериорът на Defender OCTA ви посреща със стандартна полуанилинова кожа, а новите седалки обгръщат сетивата ви. Последната версия на инфотейнмънт системата от своя страна е толкова голяма и бърза, че би накарала Илон Мъск да завиди. Специално за тази версия е проектирана и нова аудио система, която според производителят ще позволи на пасажерите да почувстват музиката и със своето тялото. Освен това OCTA е пълен с функции, които биха накарали Джеймс Бонд да се усмихне. Адаптивно окачване с четири режима на шофиране, 360-градусова камера с функция за прозрачен капак, система за нощно виждане и асистираща система за шофиране ви помагат да покорите пътя, без да се потите, но всичко това си има своята цена която в случая е минимум 145 300 паунда. 

Под капака на Defender OCTA се крие не просто двигател, а сърце от звяр което обаче идва от BMW. Това е 4.4 литровият, V8-цилиндров twin turbo мотор оборудван с 48-волтова лека хибридна система и мощност от 626 к.с., който е куплиран с 8-степенна, автоматична трансмисия задвижваща разбира се четирите колела. С тази мощ и активиран лаунч контрол, OCTA може да ускори от 0 до 100 км/ч за 3.8 секунди, което е по-бързо от някои спортни коли. Въпреки това OCTA е истински офроудър! С постоянното задвижване на четирите колела, интелигентната система за разпределение на въртящия момент и новото - 6D Dynamics окачване с активни амортисьори с клиренс от 29 см, OCTA може да се справи с всякакъв терен, от кални пътеки до скалисти склонове.


Pagani Huayra Epitome произведен в един екземпляр


В света на хиперкарите, където екстремните характеристики и безбожните цени са норма, Pagani Huayra Epitome се издига над останалите. Този ексклузивен звяр, произведен само в един екземпляр е олицетворение на върховите постижения в автомобилния дизайн и инженерство. Той ще бъде произведен в един единствен екземпляр по поръчка на анонимен клиент, а неговото развитие е отнело около година и половина. 

Дизайна на Epitome се различава от този на останалите версии на Pagani Huayra и веднага може да бъде разпознат. Вдъхновен от елегантните линии на самолетите, Huayra Epitome е визуален шедьовър, съчетаващ аеродинамиката с брутална красота. Изработен изцяло от карбонови влакна, автомобилът е лек и здрав, а всеки елемент е проектиран за максимална ефективност. Каросерията е изработена от карбонови сплави с интегрирани сини нишки, които  правят модела още по-уникален. 

По подобие на всички модели на Pagani и този може да се определи не само екстремен хиперкар, но като произведение на изкуството. Всеки екземпляр е персонализиран според желанията на собственика, с интериор, изработен от най-висококачествени материали. Като цяло той не се различава от този на Pagani Huayra BC Pacchetto Tempesta например, но при по-внимателно вглеждаме откриваме нова централна конзола между седалките, чиито главен акцент разбира се остава ръчно изработеният механизъм на скоростният лост. 

Като стана въпрос за скоростен лост, трябва да споменем, че Huayra Epitome е единственият екземпляр от моделното семейство на Huayra, оборудван с механична скоростна кутия. В случая тя е 7-степенна, тридискова разработена специално за модела от Xtrac и придава движението към задните колела чрез електронно контролиран диференциал. За задвижване моделът продължава да разчита на познатият 6.0 литров, V12-цилиндров би-турбо мотор доставян от AMG, чиято мощност тук е 864 к.с. Производителят не съобщава времето за ускорение, но споменава, че максималната скорост е ограничена по електронен път на 350 км/ч. 

понеделник, 1 юли 2024 г.

Екзотични: Naran Hyper Coupe

 

Британската компания Naran Automotive е готова със серийната версия на своят хиперкар наречен Naran Hyper Coupe. В света на хиперавтомобилите новият модел ще се издига като истинско произведение на изкуството, което предлага съчетание от мощност, изящество и силна връзка между шофьора и автомобила. Освен това Naran Hyper Coupe се предлага в конфигурация от 2+2 места.  Да, правилно разбрахте - може да вземете и приятели с вас в това адреналиново пътуване. Цената която производителят ще иска за това обече е минимум 2 млн. евро, а за да се присъедините към списъка от 39-те човека, които ще притежават този модел ще трябва да направите депозит в размер от 350 000 евро. 

Naran Hyper Coupe е оборудван с двигател по-мощен от ракета на SpaceX. За задвижване британският модел разчита на 5.0 литров, V8-цилиндров би-турбо мотор с мощност 1048 к.с., които ви карат да се чувствате като супергерой от филмите на Marvel. Моторът е куплиран с 6-степенна, механична скоростна кутия задвижваща задните колела чрез диференциал с ограничено приплъзване. Максималната скорост която може да развиете не се споменава, но при всички случаи за по-малко от половин минута ще може да се разделите със своята книжка за дълъг период от време. Ускорението до 100 км/ч. отнема по-малко от 3.5 секунди, което пък е достатъчно за да подмокрите седалката. 

Интериорът е изработен ръчно с особено внимание към детайла, чиито дизайнер е използвал светлината от звездите и магията на еднорозите с подход съобразен изцяло с изискванията на бъдещите собственици. Така че, ако искате да се чуствате като богове на пистата и извън нея, сърцето ви да тупти в ритъма на V8-цилиндров мотор -  Naran Hyper Coupe е вашето оръжие.