петък, 12 април 2024 г.

R.I.P. Samsung: 1994-2024

 От тази година марката Samsung официално се закрива, а всички нейни модели ще се продават под името на Renault. Това не е изненада, тъй като от 2000-та година корейската марка за производство на автомобили е собственост на френският концерн. През 2022 година обаче французите отказват да платят лиценза на търговската марка, тъй като техните планове са Samsung да стане трамплин в общото сътрудничество с Geely, чиито модели ще се предлагат на пазара в региона с емблемите на Renault. Това явно се случва и от тази година Samsung  е преименуван на Renault Korea, а два от трите произвеждани в момента модела ще се предлагат с емблемите на Renault и леки козметични промени. 

Представеният през 2020 година Samsung XM3 вече ще се предлага с името Renault Arkana, а флагманският Samsung QM6 ще се нарича Renault QM6. Седанът Samsung SM6, все още ще се предлага под същото име, но най-вероятно това скоро ще се промени, тъй като плановете на марката е седанът да се предлага на пазара поне до 2028 година. 

За сега няма информация кога ще бъде представен първият китайско-френски модел, но това най-вероятно ще е хибриден SUV, базиран вероятно на Geely Xingyue L Zhiqing.

Няма коментари:

Публикуване на коментар