сряда, 29 ноември 2023 г.

Това е третото поколение на Dacia Duster

 Първата снимка на третото поколение на Dacia Duster ни показва един съвсем израснал във всяко отношение SUV. Официалната премиера на румънският модел ще се състой днес, а информацията за него ще бъде добавена към този пост до броени часове. От пръв поглед се вижда, че размерите спрямо тези на предходния модел са нараснали значително и дори е възможно за пръв път Duster да се предлага и с опционален трети ред седалки, но това не е потвърдено официално. Дизайна е привлекателен, издържан в новия стил на марката наложен в концепцията Dacia Bigster, като дори вече можем да говорим и за внимание към детайла. 

Снимки на интериора липсват, но там очакваме обстановка подобна на тази в Renault Kardian с наличието на цифров инструментален панел и поне 8 или дори 10-инчов дисплей за инфо-развлекателната система, от която най-вероятно ще се управляват и функциите на климатика. Качеството на материалите ще бъде характерно за моделите на марката, а оборудването подобаващо за модел от ценови диапазон. 

По отношение на механиката се знае, че новото поколение на Duster ще се уповава върху платформата на второто поколение на Renault Captur и Nissan Juke, което означава наличието на 3-цилиндровия, 1.2 литров, турбо бензинов мотор оборудван с лека хибридна технология и Стоп/Старт система. Най-вероятно 1.0 литровият агрегат и по-мощният 1.3 литров мотор също да са достъпни за модела, като на някои пазари дори ще видим и 1.6 литровия, атмосферен мотор. Задвижването на четирите колела остава налично за модела, но за съжаление голяма вероятност има дизеловите версии ще отпаднат от гамата на модела. 


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Според официалната информация, базовата версия на третото поколение Dacia Duster ще се предлага с 3-цилиндровия, 1.0 литров, турбо бензинов мотор с мощност 100 к.с., който може да бъде оборудван и с газова инсталация. Над него е позициониран 1.2 литровият, турбо мотор снабден с 48-волтова лека хибридна технология и мощност от 128 к.с., оборудван с регенеративна спирачна система и батерия с капацитет от 0.9 кВтч. На върха на гамата се позиционирана хибридната версия с 1.6 литров мотор с мощност 94 к.с., оборудван с електромотор и стартер генератор, както и тягова батерия с капацитет от 1.2 кВтч,. познати от  Dacia Jogger. Общата мощност на хибридната система възлиза на 138 к.с., а според производителя в градски цикъл системата позволява до 80% от времето за управление да се извършва в изцяло електрически режим.   Серийно всички версии с изключение на хибридната, която е оборудвана с автоматична скоростна кутия ще се предлагат с 6-степенна, механична трансмисия задвижващи предните колела. Задвижването 4х4 с пет настройки на шофиране ще бъде налична срещу доплащане само за версията с лека хибридна технология.

Както се очакваше интериорът предлага модерна обстановка с 7-инчов цифров инструментален панел и 10.1-инчова инфотейнмънт система. Серийното оборудване вече включва и активната система за разпознаване на пътните знаци в допълнение с ограничител на скоростта и темпомат, които допълват пакета от асистенти включващ още: системата за предотвратяване на сблъсък, помощ за поддържане лентата на движение, асистент за паркиране, автоматични фарове и чистачки и автоматично SOS обаждане в случаи на инцидент. За да не изневерява на традицията, бюджетната марка ще предлага Duster със стартова ниво на оборудване "Essential" с аналогови уреди и по-бедно оборудване, чиято цена според информацията ще бъде под 20 000 евро. Срещу доплащане обаче за модела ще бъдат налични всевъзможни аксесоари и стойки за таблети, възможност за безжично  за зареждане на телефони, хладилна жабка и мн. др. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар