петък, 27 октомври 2023 г.

Honda Sustaina-C с купе изработено от акрилна смола

 За разлика от концепцията на Honda Prelude, която по всичко личи, че използва платформата на Honda Civic, то Honda Sustaina-C е далеч от серийно производство още повече, че преди няколко дни бе оповестен краят на сътрудничеството между Honda и GM за създаването на евтини електрически превозни средства. Въпреки това не е изключено технологията, която концепцията демонстрира с купе изградено от предварително оцветени плоскости изработени от повторното използване на акрилна смола, да намери своето място в процеса за изработка на бъдещите модели на марката. 

Според главният инженер на компанията, близо 80% от въглеродният отпечатък  на заводите е оставян от бояджийските цехове. Тъй като този процес практически се елиминира благодарение на новата технология, производството на автомобили може да стане в пъти по-чисто и екологично. Новият материал от смола използван за външните детайли на купето е минал през специална обработка за да може той да получи еластичност и да запази своята памет на деформация, което го прави еластичен и безопасен в случай на инцидент. 

Освен това смолата е лесна за оцветяване и панелите изработени от новият материал могат да получат различни декорации или да бъдат напълно прозрачни. Това от своя страна позволява вграждането на светлинни дисплеи, които могат да се използват за сигнални или стоп светлини, както и за изписването на поздравителни послания или информация за състоянието на батерията например. 

Производителят не дава информация относно задвижването, тъй като целта на концептуалният Sustaina-C е да представи възможностите и предимствата на новият материал от акрилна смола. Става ясно обаче, че за задвижване концепцията разчита на изцяло електрическа технология, а дизайна демонстрира какво можем да очакваме от наследника на  Honda E, ако въобще има такъв, тъй като продажбите на градският модел определено не оправдават очакванията. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар