четвъртък, 28 юли 2022 г.

Немският соларен автомобил Sono Sion с цена от 25 000 евро преди данъците и всички такси

 Тези, които искат да притежават соларен автомобил, но цената от 250 000 евро за Lightyear Zero е непосилна за тях, могат да се насочат към немският стартъп - Sono Motors, който представи производствената версия на своят дългогодишен проект наречен - Sion. С цена от точно 25 000 евро, без данъци и такси за своят Sono Sion, компанията се надява нейният модел да намери много привърженици. До момента са направени близо 20 000 поръчки, но първите бройки се очакват да пристигнат при своите собственици не по-рано от 2024 година.  Производството ще се осъществява във Финландия, като капацитета на фабриката там е около 35 000 автомобила годишно.

Дизайнът на Sono Sion е слабата част на модела, но това е продиктувано от факта, че реално във всички панели на купето с изключение на броните са интегрирани общо 456 соларни клетки, които ще генерират седмично енергия за изминаването от 112 до 245 км. Моделът е оборудван и с батерия с капацитет от 54 кВтч. и възможност за двупосочно зареждане. Електромоторът е с мощност 164 к.с., позициониран в предната част и задвижващ съответно предните колела, а посочената автономия без да бъде използвана допълнителна енергия от соларните клетки възлиза на 305 км. 

Интериорът напълно отговаря на очакванията, като дори ги надминава имайки предвид цената на модела. В кабината цари технологична атмосфера с цифров инструментален панел пред водача и голям екран за инфотайнмънт системата. Серийното оборудване включва климатик и ел. пакет, като все още не се споменават какво системи за подпомагане на шофирането ще бъдат налични на борда. Повече подробности ще станат ясни тепърва, но производителят гарантира, че въпреки инфлацията цените на Sono Sion, няма да се увеличат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар