четвъртък, 13 януари 2022 г.

Niutron NV е най-новият стартъп от Китай

 По всичко личи, че и тази година ще бъдем свидетели на още множество стартъп компании, които ще се опитат да намерят своята ниша в очертаващият се бум на електрически автомобили. Поредното доказателство за това идва от Китай и носи името Niutron NV. Електрическият SUV модел е дело на производителят на мотоциклети и електрически скутери - Niu и трябва да бъде внедрен в производство от септември месец, тази година. Централата на марката е разположена в Пекин, а производството и развойната дейност ще се осъществяват в Шанхай, а капацитетът на производство може да достигне 180 000 автомобила годишно. 


Niutron NV е изграден върху собствено разработена модулна платформа, която е пригодена да приюти хибридни и електрически задвижващи системи. Производителят ревностно крие, каквито и да е подробности относно техническата част, но успоредно с разпространените официални изображения се споменава, че дължината на петместният SUV ще възлиза на 4.91 метра, а ширината и височината съответно  - 1.95 и 1.75 метра. Междуосието е 2.90 метра, което е предпоставка за изключително просторен интериор, чиито снимки за сега липсват. 


Повече детайли очакваме да станат ясни в края на лятото. Първоначално моделът ще се предлага само в Китай, но фирмата възнамерява от средата на 2023 година да лансира своят първи модел и на пазари, като Русия и Индия. Ако моделът покрие строгите изисквания на европейските стандарти (за което производителят гарантира, че не е проблем), то можем да очакваме Niutron NV и в Европа, като конкурент на Volkswagen ID.4, поне що се отнася до цената. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар