събота, 21 януари 2012 г.

Екзотични: Pagani Huayra




В началото на миналата година италианския производител представи Pagani Huayra, който ще замести изключително популярния и успешен модел - Zonda. От края на март месец първите бройки ще бъдат доставени на своите собственици, като цената за всяка една от тях е минимум 880 000 евро, като можете да бъдете сигурни, че тези пари са напълно оправдани.
Изцяло новата конструкция на автомобила е изградена от въглеводородни нишки и титанови сплави. Резултатът е висока сигурност на пасажерите и общо тегло от едва 1350кг, което го прави един от най-леките представители в своя клас. Голямо внимание е обърнато на аеродинамиката. Множеството въздушни канали за отвеждане на въздуха създават отрицателно налягане, като по този начин намаляват значително въздушното съпротивление. За по-ниския коефициент на челно въздушно съпротивление допринася и факта, че Pagani Huayra притежава система, която непрекъснато променя клиренса на предната и задната част в зависимост от скоростта с която се движи. В предната и задната част се намират и 4-ри електронно контролирани елерони , които повишават притескателните сили към автомобила и подобряват значително поведението му в завой при висока скорост, като същевременно имат свойството да служат и за въздушна спирачка.
Двигателят е 6.0 литров V12 цилиндров би-турбо с мощност 700к.с. със сух картер централно разположен в задната част доставян от AMG аналогичен с този в Mercedes-Benz SL65 AMG Black Series, но с нови турбо компресори чиято турбо-дупка е почти анулирана. Титановия материал е намерил място и тук, като е използван за ръчната направа на изпускателната система с общо тегло едва 10кг. Мощността на агрегата се предава на задните колела посредством нова 7-степенна двудискова, секвенциална, роботизирана скоростна кутия, която заедно с диференциала тежи 96кг. Всичко това допринася за почти идеалното разпределение на общите маси в автомобила - 44% в предната част и 56% в задната. За сега не се споменава в каква серия ще бъде произведен новия модел, но при всички случаи тя ще бъде по-голяма от обявените 20 автомобила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар