понеделник, 7 октомври 2024 г.

McLaren W1 e новият крал на пътя

 

Това е наследника на McLaren P1 и носи обозначението - W1. Ако има нещо, което може да накара сърцето на всеки автомобилен ентусиаст да забие по-бързо, то това е именно този хиперкар. Това е кола, която не просто се движи по пътя, а доминира на него по безкомпромисен начин.  Със своя зашеметяващ дизайн, невероятна производителност и иновативни технологии, W1 е истински крал на пътя и пистата.  От пръв поглед веднага се вижда, че моделът притежава новият дизайнерски стил наложен от McLaren GTS и за първи път модел на марката разполага с Gullwing doors. Със своите агресивни линии и аеродинамични форми - W1 е създаден да реже въздуха като нож през масло. Но това не е просто за шоу. Всеки детайл е проектиран с една цел - максимална производителност. Освен това аеродинамиката е активна, а в задната част е монтиран уникален DRS спойлер, който по време на движение с висока скорост се изнася назад и удължава автомобила с цели 30 км. Той служи и за въздушна спирачка, а в ролята си на спойлер може да генерира до 650 кг. притискателна сила. 

Под капака на McLaren W1 се крие истинско чудовище. Това е напълно нов - 4.0-литров, V8-цилиндров мотор с двойно турбо и деректно впръскване на горивото, комбиниран с електрически мотор, който заедно произвеждат умопомрачителните 1258 к.с. и 988 Nm въртящ момент при 9200 об/мин. Това е повече мощност, отколкото повечето хора могат да си представят. И всичко това е насочено към задните колела, чрез изцяло нова осемстепенна скоростна кутия без задна скорост. Движението в обратна посока се осъществява посредством електромотора и тяговата батерия с капацитет от едва 1.4 кВтч., която доставя възможност за движение в изцяло електрически режим в рамките на само 2.6 км. Въпреки наличието на хибридна технология и тягова батерия, общото тегло на модела е 1399 кг. Имайки предвид мощността на хибридната система, то не трябва да ни учудва постигнатият резултат. Това е кола, която не просто ускорява, тя изстрелва, а когато натиснете бутона за допълнителна мощност на волана, ще почувствате как целият свят се размазва около вас. Ускорението от 0 до 100 км/ч. отнема 2.7 секунди, а максималната скорост е ограничена на 350 км/ч. Освен, че ускорява бързо, McLaren W1 може да ви изкара въздуха и по време на спиране. При скорост от 100 км/ч., спирачките успяват да доведат автомобила в покой само за 28.9 метра, което е феноменален резултат. 

McLaren W1 не е просто бърз, той е и изключително умен. Системата за активна аеродинамика и окачване позволява на автомобила да се адаптира към всякакви условия на пътя или пистата. В режим Race, окачването с носачи принтирани на 3D принтер се снижава с 37 мм отпред и 17 мм отзад, за да осигури максимална стабилност и сцепление. Противно на всички очаквания, инженерите на марката не са прибягнали към електрическа кормилна система, а са заложили на добрата-стара хидравлика, която предава по-директно усещане към водача. 

Вътре в McLaren W1 ще откриете комфорт напълно характерен за суперкар от този калибър. Седалките са изработени от висококачествени еко материали и са проектирани да осигурят максимална подкрепа и комфорт дори при най-високите скорости. Те са неподвижни, което допринася за идеалната позиция на водача, а за неговата оптимална стойка се грижат регулируемите волан и педали. Всяка детайл е внимателно обмислен и изпълнен с внимание към най-малките подробности. Пред водача място намира задължителният вече цифров инструментален панел, а инфотейнмънт системата разполага с 8-инчов вертикално разположен тъчскрийн екран. Редица елементи обаче правят впечатление и са уникални за модела. Такива например са карбоновите сенници с дебелина на кредитна карта, Старт/Стоп бутона разположен на специалната конзола на тавана, от която се управляват стъклата и е позициониран бутонът за режим Race. Освен всичко за по-добра видимост на водача се грижи и LCD огледало за заден ход, което получава образ от HD камера. Това е внимателно подбран ход, тъй като на практика W1, не разполага с багажно пространство. Тази функция поема мястото зад главите на двамата пасажери с обем от едва 116 литра, достатъчно за две малки ръчни чанти, които обаче напълно закриват обзора от задният прозорец. 

Производството на McLaren W1 е ограничено на 399 бройки. Всички вече са разпродадени, като новите собственици са се разделили с минимум 2.1 млн. долара, за което получават и 4 годишна гаранция без оглед на изминатите километри. Те обаче трябва да имат предвид, че гаранцията на батерията е 6 години или 60 000 км., което означава, че след това явно има възможност да бутат своят автомобил за да го приберат в гаража. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар