сряда, 29 май 2024 г.

Класики: Citroen Хantia

Citroen Xantia е проектиран от Berone,  лифтбек произвеждан между 1992 и 2002 година, предназначен за семейните клиенти на марката. Предлага се и във версия комби, чието багажно пространство е без аналог спрямо своите конкуренти. Неговото име идва от гръцката митология и по-скоро от древногръцкия град Ксантос, което име в превод означава златен град. Моделът е наследник на  Citroen BX и за периода на неговото производство, от поточните линии са слезли над 1.2 млн. автомобила, което го прави значително по-популярен от своят предшественик. 

Моделът не изневерява на стилът на марката и разполага с ново поколение хидро-пневматично окачване и самонасочващ се заден мост въпреки, че е базиран на платформата от Peugeot 406. След фейслифта направен през 1998 година, Xantia разполага с напречен стабилизатор който намалява до минимум наклона на каросерията при завой, а напречното ускорение може да достигне стойност от 1.2G. Именно този факт го прави различен, а поведението на пътя и нивото на комфорт са без аналог в своя клас дори и до днес. Моделът все още държи рекорда за преодоляването на така нареченият лосов тест, като постига резултат от 85 км/ч. въпреки, че тази година той е атакуван успешно от китайският IM L6, който постигна скорост от близо 91 км/ч. Освен във Франция, Citroen Xantia се произвежда в Иран и Китай до 2010 година. 

Моторната гама на Citroen Xantia включва бензиновите 4-цилиндрови агрегати с работен обем между 1.6 и 2.0 литра, както и V6-цилиндровият, 3.0 литров агрегат. Тяхната мощност варира между 88 и 190 к.с. Налични са и дизелови версии на модела с работен обем от 1.9, 2.0 и 2.1 литра и мощност между 69 и 109 к.с. Серийно всички модификация са оборудвани с 5-степенна, механична трансмисия, а срещу доплащане за някои от двигателите е наличен и 4-степенен автоматик. За разлика от BX, то Citroen Xantia се предлага във версия само със задвижване на предните колела. 


Интериора на Citroen Xantia е просторен, като предлага изключително удобна позиция на водача. Пред  пред пасажера са интегрирани две жабки, а оборудването на върховите версии не отстъпва на това в моделите от по-горните класове. Електрически седалки, кожен интериор, мултифункционален волан и бордовия компютър са нещата които не са чужди за френският модел. Срещу доплащане марката предлага дори и вграждането на мобилен телефон. За съжаление обаче качеството на изработка не е от най-добрите, които е изключително слабо звено на модела, заедно с трудната поддръжка. 

За преки впечатления от модела можете да посетите раздела за тестове в менюто на сайта. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар