сряда, 29 май 2024 г.

Екзотични: Abamastor Furia


Португалската компания за производство на карбонови резервоари за гориво Abamastor, представя хиперкар с името Furia на цена от 1.6 млн. евро без включени данъци и такси за транспорт. Моделът ще бъде ограничен в серия от 60 бройки, а първите бройки трябва да бъдат налични при новите собственици в края на тази година. Моделът е изграден в стила пистовите прототипи и според самият производител ще се конкурира пряко с  Aston Martin Valkyrie, но ако трябва да бъдем честни, то прекият конкурент е по-скоро Praga Bohema, а не ювелирният английски суперкар. Съобщава се още, че каросерията на Abamastor Furia е така проектирана, че при скорост от над 250 км/ч. генерира притискателна сила от 1 тон. 

Abamastor Furia напълно оправдава името си е и истинска фурия с лиценз за употреба на цивилните пътища. За задвижване моделът използва 3.5 литров, V6-цилиндров би-турбо мотор доставян от Ford, чиято мощност възлиза на 650 к.с. Общото тегло на модела възлиза на едва 1100 кг., а ускорението до 100 км/ч. в рамките на 3.5 секунди и максималната скорост от над 300 км/ч. не трябва да учудват никого. Трансмисията е 6-степенна, секвенциална предаваща движението към задните колела чрез диференциал с ограничено приплъзване.  

От тийзър изображението на интериора става ясно, че обстановката в кабината е спартанска, като повечето контроли за управление на различните система са изнесени на волана в който е интегриран малък екран за най-важната информация за водача. Все пак в кокпита е предвидено място за двама човека които се настаняват в спортни карбонови седалки с триточкови колани. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар