понеделник, 30 октомври 2023 г.

Nissan Safari Rally Z Tribute е звездата на SEMA 2023

 Ако сте фенове на модели като Porsche 911 Dakar и Lamborghini Huracan Sterrato, но не може да си ги позволите, то Nissan е на път да предложи значително по-достъпно крос купе, което е визуализирано под формата на концептуалният Nissan Safari Rally Z Tribute която ще бъде показана оп време на изложението SEMA 2023. Японците имат самочувствието да направят това, тъй като в историята на марката може да се проследи, че през 1971 и 1973 година, тя  печели африканското Rally Safari с рали версията на Datsun Z

Направата на концептуалният модел който виждаме днес е поверена на студиото Tommy Pike Customs, което освен доработките в окачването се е погрижило и за визията вдъхновена от рали автомобилът. Главният акцент обаче си остава окачването снабдено с регулируеми амортисьори и увеличен с 5 см. клиренс. За това имат роля и специалните гуми монтирани на 17-цолови ковани джанти. По отношение на механиката се съобщава, че концепцията е базирана на Nissan Z Nismo, което означава, че под капака място намира 3.0 литровия, V6-цлинидров би-турбо мотор с мощност от поне 420 к.с., който обаче е куплиран с 6-степенна, двудискова трансмисия предаваща движението към задните колела, чрез диференциал с електронно блокиране. 

За сега производителят мълчи относно шансовете да предложи на пазара подобна версия на своето достъпно купе, тъй като неговите продажби още не могат да надхвърлят 2000 бройки годишно. Ако това обаче се случи, то привържениците на марката ще могат да се докоснат до спортната история на марката на разумна цена, която не би трябвало да прекрачва границата от 100 000 долара. За сега обаче феновете ще трябва да се задоволят със специалното предложение от Seiko за ръчен часовник с цена от 299 долара, който вече е наличен за поръчки. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар