сряда, 16 август 2023 г.

Първи снимки на Kia EV5

 Производствената версия на Kia EV5 Concept, бе разкрита благодарение на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии. Премиерата на новият електрически SUV, който ще се произвежда в Китай, трябва да се състои до края на този месец, а продажбите в страната ще старитрат през ноември месец. От началото на следващата година моделът трябва да бъде наличен и на пазарите в Северна Америка и Европа. От първите изображения става ясно, че дизайнът от концептуалният модел ще бъде пренесен на повече от 90% в серийният модел, но губи срещуположно отварящите се врати. 

Интериорът на производственият модел, чието име ще бъде Kia EV5, все още не е разкрит, но се предполага, че той ще бъде вдъхновен от този на флагманският  Kia EV9 с два сдвоени 12.3-инчови дисплей за цифровият панел пред водача. Повечето от наличните технологии на борда в EV9, също ще бъдат пренесени в 5 местната Kia EV5, включително и системата за автономно задвижване. 

Според информацията китайската версия на Kia EV5 ще разчита на електромотор задвижващ задните колела с мощност 218 к.с., захранван от тягова батерия доставяна от BYD с капацитет 82 кВтч., която осигурява автономия на хартия от 600 км. Максималната скорост на тежащият 1870 кг. електрически SUV е ограничена на 185 км/ч. Повече подробности, както и официални снимки на Kia EV5 ще бъдат добавени към този пост, веднага след неговата официална премиера.  


+++++++++++++++++++++++++++++++++

Днес (25.08.2023) в Китай се състоя официалната премиера на Kia EV5, която според информацията ще бъде глобален електрически модел на корейците. Първоначално моделът ще се произвежда и продава в Китай, но в последствие той бъде наличен и на останалите пазари. Официалната информация за модела обаче все още не е налична и за сега, това което знаем остава в сила. За наша радост обаче марката разпространи снимки с висока резолюция, които ни дават ясна представа за дизайна на екстериора и интериора. 

За разлика от екстериора обаче дизайна на интериора е с по-малко прилики от този на концептуалният модел, но като цяло линията също е запазена да максимум. Всичко е фокусирано около един панел с два екрана, съответно за инструментариума и инфотаънмънт системата. Воланът с четири спици приема повечето от бутоните за контрол на различните системи, а на централно място дизайнерите са избрали да разположат физически бутони за контрол на климатичната инсталация. От концепцията остава и предната седалка е с дизайн на канапе, но изрично се съобщава, че не е пригодена за наличието на трети човек. С дължина от 4.61 метра и междуосие 2.75 метра, Kia EV5 ще се предлага място за 5 човека.


Няма коментари:

Публикуване на коментар