сряда, 16 ноември 2022 г.

Най-красивото и технологично поколение на Toyota Prius с премиера в Лос Анджелис

 Последното поколение на Toyota Prius, безспорно е най-добре изглеждащото и технологично  във вече 25 годишната история на модела и 4 предходни поколения с над 5 млн. продадени автомобила. Дизайна на новата Toyota Prius, отново е подвластен на аеродинамиката като размерите са нараснали. Хибридният лифтбек с пет врати, привлича внимание от пръв поглед и ще успее да осигури нови и по-млади клиенти за модела със своят клиновиден и изчистен дизайн. 

Петото поколение на Toyota Prius е построено върху подобрената TNGA платформа на марката с батерия разположена под задната седалка и по-твърда структура на купето, което би трябвало да подобри управлението. Базовата версия ще разчита на 1.8 литров, бензинов мотор и електромотор с пикова мощност от 140 к.с., последван от модификация с 2.0 литров, турбо мотор и обща мощност на хибридната система от 190 к.с. Според информацията ускорението от 0 до 100 км/ч. за тези версии е съответно 9.3 и 7.5 секунди, а тяговата батерия е с капацитет от 8.8 кВтч. На върха в гамата е позиционирана Plug-in хибридната версия със споменатият - 2.0 литров турбо мотор, куплиран с електромотор, чиято обща мощност възлизат на 223 к.с. и батерия с капацитет от 16.3 кВтч. Този пакет осигурява ускорение до 100 км/ч. от място за 6.7 секунди. Версията със задвижване на четирите колела с допълнителен електромотор на задният мост също ще бъде налична, но само за по-маломощните модификации. Срещу доплащане за всички версии на модела ще се предлага и соларен панел на тавана, който ще осигурява до 1500 напълно безплатни изминати километри. 

Интериорът е станал по-традиционен и веднага може да бъде оприличен като продукт на Toyota  с характерните три работни зони. Инструменталният панел  със седем инчов екран вече намира място пред водача на нивото на очите, а инфотайнмънт системата на централната конзола е снабдена с широкоекранен дисплей познат от други модели на марката. За управлението на климатичната инсталация дизайнерите са предвидили отделен блок с физически бутони и малък LCD екран разположен под инфосистемата. Серийното оборудване включва пакета от асистенти подпомагащи шофирането Safety Sense допълнен със система за автоматично паркиране без водача да е в автомобила. Амбиентното осветление е динамично с променящи се цветове и предупреждаваща функция за обекти в сляпата зона на водача. На борда място намира така наречен видеорегистратор, който записва образи от предната и задната част на автомобила по време на движение и ги съхранява в паметта на бордовият компютър, без оглед на обема от данни. 

Официалната пермиера на модела пред публика ще се състои по време на автосалона в Лос Анджелис който отваря врати утре, а продажбите ще стартират от пролетта на 2023 година. Освен в Япония и САЩ, новото поколение на Prius ще се предлага и в Европа, но само в най-мощната си версия. цени все още не се споменават. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар