понеделник, 18 април 2022 г.

По-добра ли е китайската костенурка от оригинала?

Немците колкото и да негодуват, от лятото на тази година в Китай започва производството на Ora Punk Cat. Както знаем, новата китайска марка се явява като премиум бранд за лайф стайл, електрически модели на Great Wall, чиито продажби през миналата година възлизат на 136 000. Първият модел - Ora R1, бе представен през 2018 година, последван от Ora IQ и Ora R2, но най-добре от клиентите, бе приет компактният хеч Ora R3, познат още като Good Cat, чиито експорт в Европа стартира в началото на тази година. През лятото започва производството на китайската костенурка наречена Punk Cat, която стилистично силно напомня на легендарният VW Kafer, който се произвежда от 1938 до 2003 година. Ясно е, че китайският модел няма да се радва на такава популярност, но е факт, че тяхното творение изглежда по-успешно от опитите на немците да възродят модела с модерната версия Volkswagen Beetle, чието производство за съжаление бе спряно и наследник на модела не се очаква въпреки, че от няколко месеца VW, започна да споменава името Beetle в бъдещите си планове за своята електрическа гама. 

Ясно е, че дизайна на Ora Punk Cat се придържа плътно да този на Kafer, но дизайнерите умело са добавели и задни врати, което прави модела напълно функционален, а багажното пространство е впечатляващо, тъй като моделът реално разполага с два багажника - преден и заден. Размерите на модела не са никак малки. С дължина от 4.75 метра, ширина - 1.98 и височина 1.72 метра, китайският модел се доближава по размери до модели като: BMW X4 (G02)  и Jaguar F-Pace например. Интериора е шикозен с добро качество и богато оборудване. Това се отразява съответно и на общото тегло, което възлиза на 2245 кг. 

Пред водача място намира цифров инструментален панел, а в центъра на таблото и пред спътника на водача са  разположени двойки широкоекранни, 12.3-инчови дисплея за инфотайнмънт системата и мултимедията с възможност за сърфиране в интернет. Оборудването ще е изключително богато още от базовото ниво, като серийно за модела ще се предлага двуцветен интериор, панорамен отваряем покрив, пълен набор от асистенти подпомагащи шофирането, LED предни и задни светлини и 20-цолови лети джанти стилистично издържани в стил от 50-те години. Срещу доплащане производителят е подготвил огромен набор с аксесоари и възможност за добавяне на хромирани елементи. 

За задвижване Ora Punк Cat, разчита на електромотор с мощност 245 или 299 к.с., позициониран на предния мост и задвижващ съответно предните колела. за сега няма технически подробности, но се знае, че батерията, която ще захранва електромотора ще бъде произведена от CATL, като се очаква да осигурява автономия от близо 500 км. Всичко казано до тук ни навежда на мисълта, че китайската костенурка няма да бъде никак евтина, когато дойде в Европа и най-вероятно клиентите които ще се насочат към този модел ще трябва да се разделят с минимум 45 000 евро.  Трябва да напомним, че марката е подготвила още един модел - Ora Cat 03, определян от някои като "Baby Panamera". Според информацията неговата премиера ще се състои още тази година, но производството ще започне в средата на 2023 година. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар