понеделник, 3 януари 2022 г.

Mercedes ни подготвя за електрическото бъдеще с концепцията Vision EQXX EV

 Днес Mercedes, разкри своята концепция наречена Vision EQXX EV, като демонстрира своите възможности по отношение на електрическите превозни средства. Както знаем от 2030 година марката ще предлага само електрически задвижвани автомобили поне що се отнася до пазара в Европа и САЩ. Според производителят, концептуалният модел представен днес е напълно действащ и с технологии готови за внедряване в серийно производство. Силно се надяваме обаче бъдещите модели на марката да не изглеждат по този начин, но това си е наше мнение. 


Общото тегло на концепцията възлиза на 1750 кг. и електромоторът с мощност от 201 к.с., явно е достатъчен. Именно той е причината за обявената рекордна автономия, която може да се постигне от 1000 км. Голям принос за това има и аеродинамиката, чиито коефициент на челно въздушно съпротивление е сведен до 0.17. За постигането на заветните 1000 км. с едно зареждане и батерия с капацитет от 100 кВтч., допринася и соларният модул, който генерира енергия към по-малка батерия, която отговаря за захранването и работата на светлините, инфотайнмънт системата, климатика и др. Голямо внимание е обърнато и на охлаждащата система на батерията и електромотора, която е оборудвана с термопомпа и специални въздушни канали отвеждащи топлинния поток към купето. 


Интериора предлага място за четирима и позната обстановка с еко и био материи наподобяващи кожа изградени от мухъл и гъби. Пред водача място намира дисплей разпростиращ се по цялата ширина на купето, който има функциите на огромен екран изобразяващ 3D картите на навигационната система. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар