събота, 5 декември 2020 г.

Hyundai представи своята E-GMP платформа за електрическите си модели

 Тази седмица, корейците представиха своята глобална, модулна платформа (E-GMP), на която ще се уповават бъдещите електрически модели на Hyundai, Kia и новосъздадената марка Ioniq. Новата платформа е специално проектирана за автомобили с електрическо задвижване и ще предлага изключителна динамика, отлична ефективност и не на последно място простор в купето на бъдещите модели. 


Новата E-GMP платформа разполага с централно разположена батерия, макферсон окачване на предните колела и заден мост с 5 точково, мултилинк окачване. Разпределението на масите е 50:50 спрямо преден и заден мост, а центъра на тежестта е нисък, което гарантира добро управление. Стандартно задвижващи са задните колела, но ще се предлага и опция с два електромотора и задвижване на четирите колела, която ще се управлява от мощен компютър, който ще разпределя въртящият момент към всяко едно колело отделно в зависимост от пътната обстановка.. Hyundai е разработила съвсем нов електромотор съчетан в общ блок с преобразувателя на енергия и трансмисията, което осигурява компактни размери и висока производителност. Марката все още не съобщава мощността на задвижващата система, но според информацията най-мощният модел построен върху новата платформа ще може да ускорява до 100км/ч., от място за 3.6 секунди и да достига максимална скорост от 260км/ч. Прогнозираната автономия на повечето версии ще е над 500км., като с помощта на бързозарядна станция за 5 минути ще могат да бъде дозареден заряд за 100км., а 80% от капацитета на батерията зареден в рамките на 18 минути. 


Първият модел построен върху новата платформа трябва да бъде представен през следващата година, а до края на 2025 година ще бъдат представени още 23 модела с емблемите на Hyundaiq Kia и Ioniq. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар