неделя, 6 септември 2020 г.

История: 30 години Renault Clio

Тази година френският модел чества своята 30 годишнина. Renault Clio имаше за цел да наследи един не по-малко популярен модел, а именно Renault R5, за който имаше слухове, че ще бъде възроден. Това, така и не се случи, но новият представител в компактният клас на френската фирма успя да се превърне в бестселър и продължава да държи лидерските позиции на продажбите в този сегмент, като не случайно е избиран за автомобил на годината в Европа.
През 1990 година първото поколение е представено на автосалона в Париж и веднага привлича погледите на публиката със своя модерен дизайн. За да повиши комфорта на возене инженерите използват част от окачването на по-големият по това време седан R9. гамата на двигатели включва бензиновите 1.1, 1.2, 1.4, 1.6, 1.8 и 2.0 литрови мотори, а дизеловата гама разчита на 1.7 и 1.9 литровите агрегати. Моделът се произвежда 8 години, като в някои страни за вътрешна продажба се произвежда до 2001 година. Интересна версия е лимитираната до 3800 бройки модификация Williams, която разполага с атмосферен, 2.0 литров мотор с мощност 145к.с., която по-късно достига 265к.с., за версията Williams Maxi.

Още през 1991 година инженерите започват да разработват следващото поколение на модела, което е представено през 1998 година. Новото поколение се характеризира с нетипичното за това време внедряване на пластмасови детайли за купето, като предните калници са изработени от полимерни сплави, а предния капак е алуминиев с цел намаляване на теглото. Под капака място намират 1.2, 1.4 и 1.6 литрови, бензинови агрегати, а дизелите разчитат на модернизираните 1.5 и 1.9 литрови  мотори. В това поколение отпада версията Williams, но марката предлага модификацията RS, чиято мощност варира от 164к.с. до 182к.с.  На върха на гамата обаче присъства един изключително рядък в днешно време модел със средно разположен Э6-цилиндров агрегат с мощност 255к.с. От този модел са произведени едва 1513 автомобила, които се произвеждат в Швеция, а по-късно в Диеп - франция. Не по-малко интересен модел е Clio Electric, което е произведено в лимитирана серия от 50 автомобила. както се досещате, по това време интересът към този род автомобили е бил минимален и моделът трудно намира своите собственици. На успех обаче се радва предложената през 1999 година седан версия. През 2001 година моделът претърпява значителна модернизация, която съумява да задържи неговото производство до 2005 година. Под капака място намират модерни 16 клапанови двигатели, а интериора е изцяло променен. Във Франция, второто поколение на Clio се произвежда до 2012 година, но извън страната неговото производство продължава до 2017 година и се предлага успоредно с третото поколение на модела - Renault Clio.

През 2005 година е представено третото поколение на Renault Clio, разработено съвместно Nissan. Габаритите са увеличени значително, което се отразява и на общото тегло, което е с 130кг. повече от това на предходното поколение. Това не му пречи да е избран за автомобилна годината, а в неговата моделна гама за пръв път присъства и комби версия, но седана отпада от портфолиото. Моторната гама включва 1.2, 1.4, 1.6 и 2.0 литрови бензинови мотори, някои от тях с турбо технология, а дизеловите версии се задоволяват от новия 1.5 литров DCI мотор. Версията RS е оборудвана с 2.0 литров, атмосферен мотор с мощност 197к.с.
Четвъртото поколение на Renault Clio 2013 е представено през 2012 година и разполага с удължено междуосие. Комби модификацията  Grand Tour и Clio RS, продължава да бъде налична и предлага още повече багажно пространство. Версията с три врати обаче отпада от гамата, тъй като търсенето на тази модификация рязко намалява. Моторната гама е сведена до три бензинови агрегата с работен обем от 0.9 и 1.2 литра, като последният се предлага и с турбо пълнене. Дизеловите двигатели намиращи място в това поколение са познатият 1.5 литров мотор, чиято мощност варира от 75 и 90к.с. Версията Clio RS, разчита на 1.6 литров, турбо мотор с мощност 197к.с. 
Миналата година, бе представено петото поколение на Renault Clio, построено върху новата моделна платформа на компанията. Моторната гама е богата, като за нея се предлагат и разнообразни 5, 6 и 7-степенни трансмисии. Моделът се предлага само с пет врати, като комбито отпада от моделната гама. Бензиновите двигатели са с работен обем от 1.0 , 1.3 и 1.6 литра, а дизелът е с работен обем от 1.5 литра. Версия RS, все още не е представена, но за пръв път присъства хибридна модификация. 













Няма коментари:

Публикуване на коментар