петък, 29 април 2022 г.

Mercedes и BYD представят електрически MPV модел под името Denza D9

 Сътрудничеството между Mercedes и BYD,  датира от 2012 година, когато бе създадена съвместната марка - Denza. Продажбите на нейните модели не покри очакванията на ръководството и през последните години същата се бори за оцеляване. Стигна се дори до там, че немската страна намали своят дял от 50 на 10%, което още повече допринесе за спекулациите относно нейното бъдеще. Тази седмица обаче Denza, представи официални изображения на своя електрически MPV, който трябва да бъде внедрен в производство най-късно до края на тази година. Имайки предвид, че разработката на модела е започнала още преди 5-6 години, то трябва да сме сигурни, че немците също имат сериозно участие в разработката на модела, чието име най-вероятно ще бъде - D9. Според източници близки до компанията, дизайна на производствената версия няма да се отличава от това което виждаме днес на снимките, но относно задвижването няма каквато и да е информация освен, че освен с електрическо задвижване Denza D9 ще се предлага и като Plug-in хибрид. 

Интериорът предлага три реда седалки във конфигурацията 2+2+3, като първите два реда са с единични кресла оборудвани с масажна и обдухваща функции. Имайки предвид дължината от 5.2 метра, не трябва да се съмняваме относно вътрешното пространство, което ще предлага и подобаващо място за багаж. Пред водача място намира цифров инструментален панел в комбинация с HUD дисплей с добавена реалност, а на централно място е разположен 15.6-инчов, въртящ се на 180 градуса дисплей. Возещите се на втория ред седалки разполагат с двойка монитори монтирани на гърба на предните седалки, а в подлакътниците място намират 5.7-инчови дшсплеи, чрез които може да се управляват функциите на озвучителната система, четиризоновата климатична инсталация, щората на огромният панорамен покрив и да сърфирате в интернет. 

Denza D9 ще се изправи срещу модели като: Voyah DreamerMaxus Mifa 9Buick GL8 Avenir и Roewe iMax8. Цените на D9, обаче ще стартират от близо 70 000 долара, тъй като ще се предлага предимно в най-високото ниво на оборудване и VIP модификации. Самия факт обаче, че на този сегмент се обръща особено внимание през последните години в Китай говори, че MPV моделите имат бъдеще въпреки, че са на път да изчезнат от пазарите където се родиха, тези в Европа и САЩ. 

++++++++++++++++++++++++++++++


След разпространената официална информация за BYD D9 стана ясно, че той ще се предлага във версия с 4 или 7 места с Plug-in или изцяло електрическо задвижване. Хибридните версии ще разчитат на 1.5 литров, турбо бензинов мотор съчетан с електромотор на задният мост и задвижващ съответно задните колела. Производителят съобщава, че тази версия ще може да измине до 190 км. в изцяло електрически режим. За електрическата версия все още не се споменава много, освен нейната автономия от - 600 км. 

Интериорът предлага VIP атмосфера, като най-луксозната версия ще предлага до 7 екрана, включително и тези вградени в подлакътниците на задните седалки. Други забелижителни характеристики са вграденият хладилник за напитки между двете предни седалки, креслата със стойка за отдих на краката, три поставки за безжично зареждане на телефони, лицево разпознаване на водача и запаметяване на неговите настройки, автономна система за шофиране от ниво 2+ или ниво 3, девет въздушни възглавници и дори караоке. Цените ще започват от 45 000 долара и ще надхвърлят 89 000 долара за добре оборудваната, 4 местна версия. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар