сряда, 19 юни 2024 г.

Freelander е най-новата марка рожба на сътрудничеството между JLR и Chery

 Близо 16 години след като TATA придоби Jaguar и Land Rover, индийците разбраха, че да притежаваш подобни марки и да поддържаш техният имидж не е лесна задача. Тези дни стана ясно, че ТАТА ще се обърне към дългогодишният си китайски партньор в лицето на Chery за да успее де се справи с огромната конкуренция по отношение на задаващата се електрификация, която по всичко личи, че по един или друг начин ще бъде отложена. След проведените преговори с Chery се разбра, че в най-скоро време към семейството на JLR ще се присъедини нова марка под името Freelander. Това няма да бъде моделно семейство, а съвсем нов бранд който ще предлага електрически задвижвани SUV модели базирани върху E0X платформата на китайците създадена с помощта на Huawei от която вече се възползват автомобили като: Exeed Sterra ET,  Exeed Sterra ES и Luxeed S7

Платформата E0X на Chery е с 800-волтова архитектура, като за нея е предвидено място за един или два електромотора, въздушно окачване и наличие на автономна система от 3-то ниво. Трябва да уточним, че освен чисто с електрическо задвижване, платформата може да бъде оборудвана и с EREV хибридна технология с удължен пробег. За сега няма информация към коя от двете опции ще се насочи първият модел на Fereelander, но според информацията той ще бъде представен официално пред публика не по-рано от 2026 година. 

Успоредно с това става ясно, че новите модели на Jaguar и Land Rover ще се възползват и от поостарялата вече хибридна - M3X платформа на Chery, която е основа за модели като: Exeed TXL и Exeed RX / Yaoguang и Fengyun T9. Тъй като моделите на Freelander ще се произвеждащ в Китай, то следва да заключим, че същите няма да се предлагат на пазарите в Европа и САЩ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар