сряда, 19 юни 2024 г.

Новото BMW X3 (G45) с цена от 58 000 евро


Новото поколение на BMW X3, бе представено преди броени часове с вътрешно заводско наименование - G45. Става ясно обаче, че четвъртото поколение на BMW X3 всъщност е силно модернизирана версия на настоящият модел и основан върху позната CLAR платформата на марката, като серийно всички версии ще са оборудвани с адаптивно окачване. Новият дизайн е причина моделът да е нараснал леко на дължина и ширина, но междуосието е останало без промяна. Той обаче отново ще породи полемики въпреки, че може да бъде преглътната новата шарка на радиаторната решетка, която за щастие е с точния размер. Значително по-добре изглежда М-пакета, за който обаче ще трябва да се доплати поне 2 800 евро. Производителят твърди, че благодарение на по-широката следа и подобрената устойчивост на усукване на купето допринасят за значително по-точно и сигурно управление. 

Ако екстериора донякъде е приемлив, то интериора със своят минималистичен стил подхожда повече на посредствен китайски модел, от колкото на германски премиум SUV. Пред водача място намира извит цифров панел с 12.3-инчов дисплей за инструментариума и 14.9-инчов тъчскрийн за новата iDrive 9, която по необясними причини продължава да притежава въртящият се клъстер на централната конзола въпреки, че може да бъде оборудвана с гласови и жестови команди. Естествено на борда място ще намира богат набор от асистенти за подпомагане на шофирането, чиито функции ще могат да бъдат разширени до постигане на възможност за автономно движение от ниво 2+. 

Най-добрата новина е, че новото BMW X3 (G45) ще разчита на конвенционално задвижване. Базовата версия е оборудвана с 2.0 литров, турбо бензинов мотор с мощност 208 или 258 к.с., последван от 6-цилиндровият, 3.0 литров турбо мотор във версия на мощност от 398 к.с. Налична ще бъде и дизелова версия с 2.0 литров мотор и мощност от 197 к.с. Всички агрегати са оборудвани с 48-волтова, лека хибридна система и са куплирани с 8-степенната, Steptronic трансмисия предаваща движението към четирите колела. За екоактивистите е предвидена Plug-in хибридната версия - Х3 30е xDrive с 2.0 литров бензинов мотор съчетан с електромотор чиято обща мощност възлиза на 299 к.с. Благодарение на новата литиево-йонна батерия с капацитет 19.7 кВтч., моделът може да измине до 90 км. в изцяло електрически режим, чиято настройка обаче не позволява да бъдат развити повече от 140 км/ч. Пълното зареждане на батерията от нормална зарядна станция отнема 2 часа и 15 минути. 

Пазарната премиера на модела ще бъде тази есен, като цената за базовата версия ще стартира от 57 900 евро, което означава, че ще бъде с близо 20%, по-скъпо от настоящият модел. Производството на новото BMW X3 ще стартира от септември месец и ще се осъществява в САЩ и ЮАР. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар