петък, 27 октомври 2023 г.

Lexus LF-ZL Concept комбинира японската традиция с бъдещето

 Успоредно с Lexus LF-ZC Concept на фирменият щанд на марката в Токио, място ще намира и Lexus LF-ZL Concept. Това е визия за пълноразмерен електрически SUV модел с елементи които го открояват от всички произвеждани в момента SUV модели на марката. По подобие на LF-ZC и тук моделът разчита на новата автономна BEV платформа на марката с призматични батерии и демонстрира нейните възможности. 

С дължина от 5.3 метра и междуосие от 3.3 метра и напълно плосък под, електрическият SUV предлага непознати стандарти относно простора на интериора, който предлага място за 4 човека с индивидуални задни седалки тапицирани от лен, коприна и памук използвани в изработката на традиционните японски кимона.  Автоматично отварящите се врати са оборудвани с технология за позволяваща  тяхното отваряне след формален поздрав с  поклон под ъгъл на тялото от минимум 30 градуса. Типично японската атмосфера в интериора е подчертана от бамбуковата облицовка с интегрирано околно осветление. Килимите също са изработени от ликра от бамбукови дървета, които растат изключително бързо, тяхното приложение опазва околната среда. 

Пред водача място намира познатият от другите концепции на концерна, волан с нестандартна форма и конзолата с два малки дисплея за контрол на повечето от функциите в автомобила допълнени от семпъл цифров инструментален панел в основата на предния прозорец където намират място и двата дисплея за камерите заместващи страничните огледала. Доминиращият елемент обаче е експанзивният сензорен дисплей пред спътника предназначен за забавления. Централната конзола между предните седалки също е оборудвана с тъчскрийн, чрез който се управляват функциите на окачването, задвижването и т.н. На борда място намира и системата с изкуствен интелект наречена Arene, която се учи от нуждите и предпочитанията на водача и персонализира автоматично различните  настройките.  



Няма коментари:

Публикуване на коментар