сряда, 21 ноември 2018 г.

Карлос Гон обвинен за присвояване на средства

Вероятно най-шокиращата новина за тази година ще бъде арестът на Карлос Гон, който е обвинен в нерагламентирано използване на парични средства за собствени цели и укриване на данъци пред японските власти. Обвиненията са и, че с парите на Nissan, Гон е закупил имоти на стойност от 17.8 млн. долара в Ливан и Бразилия, които са използвани за лични цели. След новината за ареста и евентуалното уволнение, както на него, така и на заместник директора Грег Кели, акциите на Renault-Nissan, паднаха с близо 15%. 
Карлос Гон е най-успушният ръководител на Renault. Под негово ръводство марката закупи почти фалиралата Nissan, като я направи една от водещите японски марки, а скоро концерна закупи друг японски производител, а именно Mitsubishi(Nissan придоби 34% от Mitsubishi). Това явно не се е понравило на японските власти и от няколко години същите са започнали да следат под лупа паричните движения на компаниите. Сега остава въпроса, какво ще е бъдещето на империята Renault-Nissan, която миналата година е реализирала продажби от близо 11млн. автомобила и е собственик на марки като: Renault, Niessan, Dacia, Lada, Alpine, Infinity, Datsun, Mitsubishi, Samsung и китайската Venucia. Остава също отворен и въпроса за бъдещото сътрудничество между Renault и Daimler. 
След подадените оставки на Щефан Мюлер и Тиери Демаре, като човек с най-големи шансове да застане зад кормилото на алианса е спряган втория по значимост в компанията човек - Тиери Болоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар