вторник, 18 април 2023 г.

Polestar 4 предефинира понятието за купеобразен SUV

Китайската марка спазва плановете си за развитие до 2025г. и сега представя обещаният купеобразен SUV наречен Polestar 4. След Polestar 3, това е вторият SUV на марката и с елегантният си дизайн, като че ли се опитва да създаде един нов клас в сегмента на купеобразните SUV модели. Стилът е познат от останалите модели на марката, но като цяло моделът прилича повече повдигнат фастбек модел, от колкото на купеобразен SUV и за капак дори не разполага със задно стъкло. Това в съвременните автомобили разбира се не е проблем, тъй като в случая водачът получава информация за обстановката зад автомобила от дисплея за инфотайнмънт системата, който от своя страна получава образ от разположената на покрива HD камера. Производителят твърди, че пътниците на втория ред седалки получават нов вид изживяване благодарение на липсата на задния прозорец. 

Polestar 4 е разработен от нулата и е основан върху SEA платформата на Geely за електрически модели. Базовата версия е оборудвана с един електромотор на задния мост с мощност 272 к.с. идентичен с този в Smart #3. За клиентите които търсят повече мощност е предвидена версията с два електромотора и обща мощност от 544 к.с., като предният електромотор се включва само при нужда. Според информацията тази версия ускорява модела до 100 км/ч. за само 3.8 секунди. При всички случаи тяговата батерия е с капацитет от 102 кВтч. и осигурява пробег с едно зареждане съответно от 600 и 560 км. в зависимост от версията. Термопомпата и възможността за бързозареждане се предлагат за всички версии. 

По традиция интериорът е високотехнологичен и изграден от екологични материали. Пред водача място намира 10.2-инчов дисплей за инструменталният панел, а централно разположеният 15.4-инчов дисплей е предвиден за инфотайнмънт системата с гласов контрол. HUD дисплеят също не е пропуснат, а на борда място намира и автономна система за шофиране с 12 камери, 1 радар и 12 ултразвукови сензора, които осигуряват автономно шофиране от ниво - 3. 

Polestar 4 ще бъде наличен на пазара в Китай, от края на тази година, а след това ще бъде представен на останалите пазари включително и Европа, където цената ще бъде в диапазона около 65 000 евро. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар