сряда, 24 юни 2015 г.

Mini представи новият Clubman

Почти половин година след, като видяхме концепцията Mini Clubman, марката представя производствената версия на модела, чиито продажби трябва да започнат в края на тази година. Пред публика автомобилът ще бъде показан за пръв път по време на автосалона във Франкфурт, където ще бъдат обявени цените, които всъщност няма да са никак ниски. 
Mini Clubman е нараснал във всяко едно отношение. Построен върху новата платформа на марката разработена съвместно с BMW, моделът се позиционира в малко по-високо ниво, от това в което беше до сега, което неминуемо ще се отрази негативно на цените. С дължина от 4.25, ширина - 1.8 и височина - 1.44м., Clubman е нараснал с близо 20см. в дължина и широчина. Това разбира се ще се отрази благоприятно на вътрешното пространство, както и багажният обем, който при сгънати седалки достига 1250л.  Цените, обаче най-вероятно ще започват от порядъка на около 22 000 евро. 
Механиката и моторната гама са идентични с тези на Mini, както и интериора, чиято централна  конзола обаче е изцяло нова. Дизайна, като цяло е еволюция на този от предходния модел и това няма как да бъде по друг начин. Срещуположно отварящата се странична врата е отпаднала, а на нейно място виждаме две пълноразмерни врати отварящи се конвенционално, което прави достъпа до втория ред седалки значително по-лесен. Добрата новина е, че все пак счетоводителите са позволили задната - двойна врата да остане и в това поколение, като по този начин моделът притежава свой собствен чар. Това все пак няма да е едно обикновено комби. Mini Clubman трябва да се възприема за лайфстайл автомобил на млади семейства. 
Под предния капак място ще намират познатите от останалите модели на марката 3 и 4-цилиндрови, бензин и и дизелови агрегати с работен обем от 1.5 и 2.0 литра и мощност съответно между 136 и 192к.с. Те ще бъдат куплирани серийно с 6-степенна, механична трансмисия, но срещу доплащане може да бъде налична и 8-степенната, автоматична трансмисия. За пръв път в това моделно семейство ще се предлага и задвижването на четирите колела ALL4, което реално ще обезсмисли наличието на модел като Mini Countryman , но така или иначе ще има хора, които ще си доплащат за по-висока позиция на седене. Според заводските данни средния разход на гориво за различните версии ще варира между 4.4 и 6.3л/100км. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар