петък, 30 ноември 2018 г.

Китайският Aiways U5 разработен с помощта на Roland Gumpert

Китайските марки, които предлагат електрически задвижвани автомобили никнат, като гъби и в момента възлизат над 300. Една от тях е Aiways, която бе основана през 2017 година, от бивши сътрудници в SAIC, а към нея бе привлечен самият Roland Gumpert, който не отдавна продаде своята марка. Интересното тук е, че моделът който марката представя на пазара е разработен самостоятелно и се уповава на собствена - модулна платформа наречена MAS, която е изработена от алуминии с вградени батерии в пода, а електромотора е позициониран в предната част. Тя ще стане основа и за други модели на компанията, които се очакват да бъдат представени до края на 2020 година. Не е за пренебрегване и факта, че компанията е инвестирала 1.1 млрд. долара за разработката на платформата и създаването на производствени мощности. 
Размерите на Aiways U5 са както следва: дължина - 4.68, ширина - 1.88 и височина - 1.68 метра и предлага място за пет човека. Мощността на електромотора е 190к.с., а батерията е с мощност 63kWh. Посочената автономия на модела е 460км., но срещу доплащане клиентите могат да поръчат допълнителна батерия с мощност 18kWh, позиционирана в пода на багажника и по този начин да удължат пробега с още 100км. 
Интериора на електрическият кросоувър е модерен и предлага всички познати системи и асистенти за движение. В процес е и разработката на автономна система за шофиране от четвърто поколение, която би трябвало да бъде готова за експлоатация до 2021 година. Първоначално клиентите ще трябва да се задоволят с предлаганата серийно автономна система от второ поколение. 
Серийното производство на модела в Китай ще започне от средата на следващата година, като капацитетът на завода е 150 000 автомобила годишно. Намеренията на компанията са в близко бъдеще бройката да достигне до 300 000. Не се съобщава и нищо за евентуален експорт, но дори да е предвиден такъв, то най-вероятно ще стане възможен едва, когато бъдат увеличени производствените мощности на компанията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар