четвъртък, 27 юни 2024 г.

Rimac представя безпилотно такси Verne, което трябва да бъде налично в Загреб през 2026г.

 

В Дубай от 2026 година ще започнат да функционират първите летящи таксита, но Европа по подобие на Китай се насочва към услугата с безпилотните таксита и първата държава която се очертава да предлага тази услуга свободно е Хърватия. Това става благодарение на хърватската компания Rimac (Rimac NeveraBugatti и Rimac се сливат в обща компания с помощта на Porsche), която представя първото по рода си безпилотно превозно средство дело на компанията Verne, основана специално за целта от самият Mate Rimac и неговите най-близки сътрудници от Rimac Group - Марко Пейкович и Адриано Мудри. Безпилотният автомобил на компанията е представен като концепция, която е готова за серийно производство, но неговото бъдеще зависи от това дали Mate Rimac и компания ще успеят да набавят нужната инвестиция, която според запознати надхвърля 1 милиард долара. 

Новата услуга за градска мобилност, която моделът на Verne предлага ще бъде достъпна първоначално в Загреб, а до края на 2030 година трябва да я видим и в някои градове в Германия и Лондон. Моделът разчита на три ключови елемента състоящи се от напълно автономно шофиране, софтуерна платформа за управление на приложението и не на последно място специализирана инфраструктура, която за сега липсва. Марката планира във всеки град в който ще оперират нейните модели, да разположи  центрове в които превозните средства трябва да бъдат обстойно поддържани, преглеждани и почиствани от обучен персонал. 

Клиентите от своя страна ще се радват на високотехнологична обстановка по време на пътуването си, като пред тях е позициониран 43-инчов екран за забавление и информация за пътуването. Предвидено е място за двама човека, като на централната конзола между седалките е позициониран таблет от който ще се задават дестинациите за пътуване и управляват всички функции в автомобила. Като цяло марката е разработила специално приложение за поръчка на даден автомобил, от което клиентите могат да персонализират неговите настройки (осветление, температура и дори аромат) преди той да пристигне при тях. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар