сряда, 9 август 2023 г.

Opel Experimental EV Coupe-Crossover Concept взиуализира дизайна на бъдещите EV модели на марката

По време на представянето на своята своята нова емблема, марката загатна за нов концептуален модел, който ще визуализира новата визия на бъдещите електрически модели. Днес тази концепцията, бе разкрита официално под името Opel Experimental EV Coupe-Crossover Concept. Това е аеродинамичен компактен, купеобразен кросоувър, който е построен върху новата STLA платформа на Stеllantis. Главният акцент тук са хоризонталните DRL светлини, придружени от две вертикални LED ленти, които сочат към новата светеща емблема на марката. Прозрачният черен панел наречен Opel Vizor е с еволюирал дизайн и приютява лидар технологията, камерите и радарът за автономната система за шофиране. 

Размерите на концепцията не се споменават, но при евентуален сериен модел, то той ще трябва да наследи моделът Opel Grandland X. Благодарение на новата платформа и електрическото задвижване вътрешното пространство ще бъде съпоставимо с това на Opel Insignia, което е доста амбициозно изказване. 

Интериорът на концепцията е в минималистичен стил без екрани, които са заместени от холограмни изображения и HUD дисплей. На централната конзола между предните седалки е разположен панел със сензорни бутони, а някои от функциите в автомобила ще се управляват и чрез гласов контрол благодарение на наличието на изкуствен интелект на борда. По време на автономното шофиране воланът се прибира в таблото, което означава, че автономната система ще поддържа поне 3-то ниво. Тъканите на тапицерията са електрохромни с вградени светодиоди, които променят цвета според желанието на водача, а в случай на обект в сляпата зона на водача тапицерията се оцветява в червено от към страната на обекта. 

Производителят не разкрива каквито и да е технически подробности относно задвижването, но е ясно, че платформата позволява наличието на един или два електромотора, а тяговите батерии ще осигуряват автономия от поне 700 км. Официалната премиера на концепцията пред публика ще се състои на 5-ти септември, когато се надяваме да станат ясни и подробностите относно механиката. Първият сериен автомобил, който трябва да притежава част от новите технологии демонстриране в Experimental EV Concept, трябва да бъде представен още следващата година и ще бъде базиран на новото Peugeot 3008, чиято премиера ще се състой до края на лятото. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар