понеделник, 17 април 2023 г.

И третият модел на марката - HiPhi Y ще се изправи срещу моделите на Tesla

 Негласно, китайците вече са лидери при  електрическите автомобили, поне що се отнася до това, какво предлагат те в съответният ценови диапазон. Не случайно в момента страната е на трето място по износ на автомобили след Япония и Германия, като голяма част от експортираните над 2.5 млн. автомобила са именно електрически задвижвани. Субсидиите в страната постепенно отпадат, но това няма да наруши продажният дял на електромобили, тъй като по примера на Tesla, всички производители драстично снижиха цените на своите модели.

Такъв е случаят с третият модел на Human Horizons, който ще се предлага с цена под 80 000 долара. Неговата официална премиера ще се състои тази седмица на автосалона в Шанхай, където ще бъде представен под името - HiPhi Y. Той отново ще е насочен пряко срещу  Tesla X и дори разполага с подобно на американският модел отварящи се като лястовичи крила, задни врати. Това обаче е е запазен знак на китайската марка, тъй като тази схема бе представена за първи път в предпроизводствената версия на  HiPhi X, преди 4 години, която съще бе насочена към американският модел. 

Според информацията дължината на HiPhi Y, възлиза на 4.93 метра, а междуосието е 2.95 метра. Снимки на интериора все още липсват, но там очакваме изключително технологична обстановка и автономно шофиране от поне 3-то ниво. 

Базовата версия на електрическият SUV ще разчита на електромотор задвижващ задните колела с мощност 336 к.с. и батерия с капацитет от 76.6 кВтч. или 115 кВтч., които осигуряват автономия на книга от 560 и 810 км. Версията с два електромотора и мощност от 504 к.с. ще се предлага само с най-голямата батерия и ще може да изминава до 765 км. с едно зареждане. 

Повече подробности, както и снимки ще бъдат добавени още тази седмица. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар