събота, 12 ноември 2022 г.

Liux Animal е великолепен и достъпен електрически shooting brake, който идва от Испания

Първият модел на испанската компания Liux ще бъде наличен на пазара до края на 2024 година. Поне така твърди инфармацията относно електрическият shooting break, наречен - Liux Animal. Предложението на испанският стартъп привлича интерес със своята цена, която според производителят ще бъде в рамките между 38 и 50 000 евро в зависимост от версията. При всички положения обаче, за тези пари ще получите електромобил с великолепен дизайн и противоположно отварящи се врати, изграден от 90%, рецилклируеми материали. Тайната на испанският модел е широкото използване на био композити, които залягат в самата основа на архитектурата на автомобила и използване на 3D принтирани детайли по време на производственият процес.

Според информацията Liux Animal ще се предлага в две версии на мощност съответно с 190 и 240 к.с., като при всички случаи електромоторите доставяни от Borg Warner ще задвижват само задните колела. Информация за батерията все още няма, но се споменава възможност за тяхната замяна и автономия между 300 и 600 км. В най-мощната си модификация Liux Animal ще ускорява до 100 км/ч. от място за 5 секунди, а максималната скорост ще достига 200 км/ч. Според производителят платформата на модела предлага възможност и за наличието на ДВГ в предната си част, който може да служи като генератор и удължаване на пробега. В този случаи средният разход на гориво не би трябвало да надхвърля 2.5л/100км. 

Снимки на интериора липсват, но там се очаква минималистичен дизайн с цифров инструментален панел пред водача и голям вертикално разположен екран за инфотайнмънт системата, чрез който ще се управляват повечето от функциите на автомобила. Въпреки спортният си дизайн, електрическият shooting brake ще предлага място за 5 човека и достатъчно количество багаж. 

Строежът на първата фабрика на компанията ще старита от началото на следващата година, като нейният капацитет на производство трябва да достигне 40 000 бройки. Liux не крие факта, че за производството на своите модели ще разчита предимно на външни доставчици, а продажбата на електромобилите ще се осъществява онлайн. Компанията има намерение да представи и субкомпактен градски модел с размерите на Smart, което може да се случи още преди официалната премиера серийният Liux Animal. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар