сряда, 2 септември 2020 г.

Skoda Enyaq iV е чешкият конкурент на Tesla

Първият изцяло електрически кросоувър на VAG, ще бъде Skoda Enyaq iV. Неговата премиера се състоя късно снощи, като изпревари своя братовчед и технически идентичен Volkswagen ID.4, чято премиера се очаква съвсем скоро. Skoda Enyaq iV, разполага с изключителен дизайн и първокласен интериор и само цената, която все още не е обявена ще предопредели неговото бъдеще, тъй като модели като Tesla YBMW iX3 и дори VW ID.4, няма да имат никакъв шанс в съперничеството по продажби. 
Чешкият модел е с дължина от 4.64 метра и предлага място за пет човека, като багажното пространство възлиза на 585 литра. Интериора е висококачествен изработен от рециклируеми материали и разполага с най-новите технологии на концерна, като мултимедийната система ще се предлага с 10 или 13-инчов екран. Пред водача място намира цифров инструментален панел, който ще се предлага серийно за модела, както и двузоновата климатична инсталация, коженият мултифункционален волан, електрически седалки и безключов достъп и старт на автомобила. Разбира се клиентите ще могат да дооборудват своите модели с допълнения от дългият списък с екстри, който ще бъде на разположение за модела.
Според информацията Skoda Enyaq iV ще се предлага с три различни батерии и пет варианта на мощност на задвижващият тракт. Базовата версия ще разполага с 55кВтч. батерия и електромотор разположен в задната част на модела и задвижващ съответно задните колела, чиято мощност е 146к.с. Ускорението до 100км/ч. на тази версия ще бъде 11.4 секунди, а автономията посочена от производителя ще възлиза на 340км. Модификацията с 62 кВтч. батерия и мощност 177к.с., ускорява до 100км/ч от място за 8.7 секунди и може да измине до 390км. с едно зареждане. По-нагоре в гамата ще бъде позиционирана версията с капацитет на батерията от 82 кВтч. и мощност на електромотора от 204к.с., като тук ускорението възлиза на 8.5 секунди, а автономията скача на 501км. Със същата батерия, но оборудвана с два електромотора задвижващи четирите колела версията 80х, разполага с 261к.с. Ускорението възлиза на 6.9 секунди, но при нея автономията се снижава до 460км. На разположение ще бъде и още по-мощна версия носеща инициалите RS, чиято мощност е 302к.с. Интересното при нея е, че разполага със същият обхват, но динамичните качества са малко по-добри. Ускорението на Skoda Enyaq iV RS до 100км/ч ще става за 6.2 секунди, а максималната скорост ще ограничена на 180км/ч. Производителят съобщава още, че времето за зареждане на батерията от 5 до 80%, чрез бързозарядна станция ще бъде в рамките на 35 - 40 минути. Собствениците ще могат да закупят зарядна станция от 11 kW, като по този начин ще могат да заредят своите модели в домашни условия за 6-8 часа. 
Производството и продажбите ще започнат в края на тази година, като завода в Млада Болеслав има капацитет за производство до 350 електрически кросоувъри дневно. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар