събота, 28 ноември 2015 г.

Класики: Bentley Azure

Самия факт, че Lazure е модел на Bentley, го правят потенциален играч в раздела на модерните класики. Той е тук, не толкова колкото този факт, а поради това, че от него са произведени едва 1787 бройки (от 1-вото поколение). През 1995 година марката представя пълноразмерен, хиперлуксозен открит модел с четири места базиран върху платформата на Вentley Continental. Разработка на модела и производството на мекият сгъваем покрив обаче са поверени на Pininfarina, което оскъпява осезаемо модела. Цените за базовият модел, ако въобще може да се нарече базов, започват от около 350 000 долара. 
За задвижване тежащият 2.6 тона кабриолет разчита на 6.75 литровия, V8-цилиндров, турбо бензинов агрегат с мощност 360к.с. С негова помощ ускорението от 0 до 100км/ч се извършва за 6.5 секунди, което никак не е зле имайки предвид общото тегло на автомобила. Максималната скорост е 241км/ч, която е напълно достатъчна за да ви развее косите, както и да пресуши резервоара за около един час. Средният разход на гориво е в рамките на 21 - 26л/км.  При всички случаи скоростната кутия е 4-степенна, автоматична доставяна от GM. 
През 2006 година марката представя второто поколение на модела, който се произвежда едва три години. Към днешна дата все още няма наследник на Azure въпреки, че миналата година марката показа концепцията Grande Convertable, която всъщност представляваше напълно завършен и работещ модел готов за серийно производство. Дали обаче ще видим негова пазарна версия предстои да разберем. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар