четвъртък, 1 юли 2021 г.

Виртуалната концепция Volvo Recharge с поглед към следващото поколение на XC90

 Шведите избраха да представят виртуално своята концепцията Recharge, която визиоализира бъдещото развитие на нейните модели. Volvo стана поредният производител, които обяви, че нейната гама ще се състои от изцяло електрически задвижвани модели до 2030 година, което означава, че концепцията която виждаме пред нас е важна опорна точка за развитието на марката, чиито планове са до 2025 година 50%, от нейната продукция да бъде изградена именно от модели с нулеви емисии. 



Концепцията демонстрира и бъдещият дизайнерски език на марката, който явно ще бъде основно променен, но ще запази характерните разпознаваеми предни светлини в стилистиката на "Чукът на Тор" и вертикално разположените L - образни задни светлини. Впечатление прави и новата емблема на марката, която намира място в предната част на модела, там където би трябвало да се намира радиаторната решетка заменена от щит, тъй като по разбираеми причини не е необходимо наличието на такава в електрически задвижван модел. 



Интериора също не трябва да се подминава. Не е ясно, каква част от него ще видим в серийните модели, но става ясно, че компанията го описва като "скандинавски хол" и ще се опита да пренеса своите пасажери в уютна домашна обстановка. На централната конзола място намира 15-инчов, вертикално разположен екран, чрез който ще се управляват всички функции в автомобила, а водачът ще получава най-важната информация от малък дисплей монтиран непосредствено пред него. За изработката на интериора се използвани само естествени, екологични материали на 100% рециклируеми. Важно място заема и безопастноста, която според марката до голяма степен ще бъде ефективна от внедряването на автономни системи за шофиране. Миналата година разбрахме, че Volvo ще предлога автономна система за шофиране във всички свои модели и именно такава намира място и тук с вграден Lidar сензор на покрива.



От гледна точка на механиката не се споменава много, но е известно, че концепцията разчита на изцяло нова платформа с интегрирани в пода на автомобила батерии изработени по нова технология, които ще доставят енергия за изминаването на 1000 км. разстояния с едно зареждане. Според запознати Volvo Concept recharg, до голяма степен ни показва линиите на третото поколение Volvo XC90, което трябва да бъде представено през 2022 година, но ще използва SPA2, която е развитие на сегашната платформа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар